Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Όχι στα ιδιωτικά ΑΕΙ

Πρέπει να διαβάσετε

Την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, αντί την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ανακοίνωση που εξέδωσε εν όψει της κατάθεσης για διαβούλευση του  ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι περικοπές τόσο στην χρηματοδότηση όσο και στο προσωπικό, οδηγούν σε τέλμα τα δημόσια πανεπιστήμια, που χρήζουν άμεσης γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική  Πολιτεία.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος και δεν αναμένεται να λύσει κανένα πρόβλημα, με την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης να τάσσεται κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης εν όψει της κατάθεσης για διαβούλευση του  ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δημοσιοποιεί κάποια στοιχεία που αφορούν στο  πανεπιστήμιο και καταδεικνύουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό  δημόσιο πανεπιστήμιο.

Έτη Κρατική  χρηματοδότηση  (για λειτουργικές  και εκπαιδευτικές  ανάγκες) Μέλη  ΔΕΠ Άλλες  κατηγορίες  προσωπικού  (ΕΔΙΠ,  ΕΤΕΠ, ΕΕΠ,  διοικητικό  προσωπικό) Εγγεγραμμένοι  φοιτητές
2009 11.923.400,00 502 551 17.489
2024 4.933.952,80 458 422 24.446
Μεταβολή 6.989.447,20 44 129 +6.957
Ποσοστιαία  μεταβολή – 58,62% – 8,76% – 22,71% +39,78%

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και  εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη  ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ,  ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των  εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καταφέρει να διακρίνεται  και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς. Σύμφωνα με τη λίστα της Times Higher Education World University Rankings το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται εδώ και αρκετά  χρόνια ανάμεσα στα 500 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο και στα 100 καλύτερα  νέα πανεπιστήμια με χρόνο ζωής κάτω από 50 χρόνια.

Οι επιτυχίες αυτές έχουν καταστεί εφικτές χάρις στο φιλότιμο και τις άοκνες προσπάθειες του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου που εργάζεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Παρά τις διακρίσεις του  πανεπιστημίου όμως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κρούει τον κώδωνα  του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου, την ποιότητα του  παραγόμενου ερευνητικού έργου, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές του.

Σε αυτόν τον τομέα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρωτοπορεί καθώς είναι το πρώτο  ελληνικό πανεπιστήμιο που ξεκίνησε ήδη από το 2019 τη διαδικασία για την  κατασκευή 2.846 φοιτητικών κατοικιών μέσω ΣΔΙΤ, ένα έργο που θα βοηθήσει  χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, παρέχοντας στέγαση υψηλής ποιότητας με  χαμηλό ή και μηδενικό κόστος.

Παρ’ όλα αυτά, το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από την παράθεση των  παραπάνω στοιχείων, είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το ελληνικό δημόσιο  πανεπιστήμιο γενικότερα, χρήζει άμεσης γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική  Πολιτεία τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό του όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό  για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του, να στηρίζει την  ελληνική κοινωνία και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτός του ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν  αναμένεται να λύσει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα. 

Πέραν τούτου, το δημόσιο πανεπιστήμιο διασφαλίζει την ποιότητα της έρευνας και  της εκπαίδευσης, προασπίζει την ελευθερία της σκέψης και προσφέρει ίσες ευκαιρίες  σε όλους τους Έλληνες πολίτες για πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ενίσχυσή  του λοιπόν πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της ελληνικής Πολιτείας».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα