Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πανελλήνιες 2023: Την επόμενη εβδομάδα οι βαθμολογίες – Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό

Πρέπει να διαβάσετε

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα -και πιθανότατα προς το τέλος της- αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων καθώς επίσης και των αγωνισμάτων για τα ΤΕΦΑΑ.

Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού και έτσι οι υποψήφιοι θα μπορούν να υπολογίσουν τα μόριά τους για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της επικράτειας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι υποψήφιοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας –results.it.minedu.gov.gr-, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Επόμενο βήμα, θα είναι η συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα λύκειά τους μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 30 Ιουνίου, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν Μηχανογραφικό ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Αυτό που αλλάζει φέτος, είναι ότι η υποβολή των Μηχανογραφικών θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση, αντί δύο. Πιθανότατα, η πλατφόρμα για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και Παράλληλου Μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ θα είναι ανοικτή στις αρχές Ιουλίου.

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να γίνουν γνωστές και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αυτή αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου.

Ολοκλήρωση εξετάσεων

Κατά την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και των αγωνισμάτων για την εισαγωγή στα ΤΕΦΦΑ.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου), Γαλλικά (27 Ιουνίου), Ισπανικά (28 Ιουνίου) και Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2023-24 είναι η Τρίτη 27 Ιουνίου 2023.

Πώς να συμπληρώσετε το Μηχανογραφικό

Η βασική αλλαγή του μηχανογραφικού, που εφαρμόστηκε πέρυσι και συνεχίζει και φέτος, σχετίζεται με τον τρόπο υπολογισμού των μορίων καθώς θα υφίστανται οι συντελεστές-μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ανα πεδίο/τομέα, αλλά αποδίδονται κατά περίπτωση συντελεστές στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα με απόφαση της συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι.

Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Οι συντελεστές αυτοί έχουν ανακοινωθεί και τους γνωρίζουμε ήδη. Έτσι, για παράδειγμα, ένας μαθητής ο οποίος θα δηλώσει 15 τμήματα στο μηχανογραφικό του, θα πρέπει να κάνει 15 ξεχωριστούς υπολογισμούς για το κάθε τμήμα που θα δηλώσει, υπολογίζοντας τη βαθμολογία του σε κάθε μάθημα με το συντελεστή που έδωσε το ΚΑΘΕ τμήμα για το μάθημα αυτό. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που έχει γράψει στα Αρχαία 10, στην Ιστορία 11, στα Λατινικά 18 και στη Γλώσσα 15, αυτούς τους βαθμούς ανάλογα θα τους υπολογίσει με τον εκάστοτε συντελεστή. Εάν π.χ. δηλώσει τη Φιλολογία Θεσσαλονίκης τότε θα κάνει τον εξής υπολογισμό:

10 * 27% + 15 * 27% + 11 * 20% + 18* 26% = 13,63*1000=13630 μόρια για τη Φιλολογία ΑΠΘ.

Άλλη σημαντική παράμετρος και του φετινού μηχανογραφικού είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής όπου πρακτικά είναι η προϋπόθεση για να μπορεί ένας υποψήφιος να δηλώσει ένα τμήμα. Να έχει δηλαδή το μέσο όρο στα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών που θα του επιτρέπει να υποβάλει προτίμηση για το τμήμα. Η Ελάχιστη βάση εισαγωγής πέρυσι είχε ως αποτέλεσμα αρκετά τμήματα να μην καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις και παράλληλα, σε ορισμένα από αυτά, να έχουμε ένα πολύ μικρό αριθμό εισακτέων. Αναμφίβολα, οι φετινοί υποψήφιοι θα είναι πιο υποψιασμένοι ως προς τον καταλυτικό ρόλο της ΕΒΕ, ενώ παράλληλα, ενδεχομένως και να προβληματιστούν για ορισμένα τμήματα τα οποία είχαν μικρό αριθμό εισακτέων.

Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού:

1. Ο αριθμός που παραθέτουμε δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόρια μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς, η αρίθμηση πρέπει πριν από όλα να εκφράζει την επιθυμία μας και μετά οτιδήποτε άλλο.

2. Ένας μαθητής μπορεί, αν το επιθυμεί, να δηλώσει ακόμη και όλα τα τμήματα από το πεδίο ή τον τομέα που έχει πρόσβαση. Οπότε μην κάνετε περιοριστικές επιλογές.

3. Μην εφησυχάζετε στην υψηλή βαθμολογία που έχετε ή μην απογοητεύεστε από μια μέτρια βαθμολογία. Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας.

4. Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ό,τι περιμένατε. Το γεγονός πως πολλοί μαθητές αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται αρκετά λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους είναι από τα κλασικά λάθη των μαθητών που τα πήγαν πολύ καλά στις Πανελλήνιες.

5. Μην παρασύρεστε από τις προβλέψεις των βάσεων.

6. Συγκεντρώστε όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία και δεδομένα. Ακούστε και αξιολογείστε τις συμβουλές και τις απόψεις τρίτων αλλά μην παρασύρεστε από αυτές.

Βήμα – βήμα η συμπλήρωση:

1ο Βήμα: Βρες από ποιο Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσεις τις σχολές και υπολόγισε τα μόριά σου.

2ο Βήμα: Δες πληροφορίες για τις Σχολές του Πεδίου, που θα δηλώσεις.

3ο Βήμα: Γράψε σε ένα λευκό χαρτί τις Σχολές που θέλεις ανακατεμένες, με τη σειρά που επιθυμείς να τις δηλώσεις, χωρίς προς το παρόν, να κοιτάς τις βάσεις.

4ο Βήμα: Δίπλα σε κάθε σχολή γράψε τη βάση της. Αν βρεις μια Σχολή με χαμηλή βάση πάνω από μια Σχολή με υψηλή βάση, πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά, γιατί έτσι αποκλείεις την υψηλόβαθμη Σχολή. Αν αυτή η κατάταξη ταιριάζει με την επιθυμία σου, καλώς. Αν όχι, πρέπει να την αλλάξεις.

5ο Βήμα: Αντιγράφεις τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό σου και είσαι έτοιμος.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν Μηχανογραφικό;

α. Για το 90% των θέσεων: Όσοι έδωσαν φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών είτε τελειόφοιτοι.

β. Για το 10% των θέσεων: Οι απόφοιτοι των παλαιοτέρων ετών εως δύο χρόνια πριν, οι οποίοι δεν έδωσαν φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Γενικού Λυκείου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα