Κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί η επιλογή της λέξης «πανδημία» ως λέξη της χρονιάς για το 2020 από το λεξικό Merriam-Webster.
«Αυτό μάλλον δεν είναι και μεγάλο σοκ», βιάστηκε να δηλώσει ο Peter Sokolowski, εκδότης του Merriam-Webster, στο Associated Press.
«Συχνά μία τέτοια μεγάλη είδηση έχει και μια τεχνική λέξη που σχετίζεται με αυτήν και σε αυτήν την περίπτωση, η λέξη πανδημία δεν είναι μόνο τεχνική αλλά έχει αποκτήσει μία γενική. Είναι πιθανώς η λέξη, με την οποία θα αναφερόμαστε στο μέλλον, για αυτήν την περίοδο», είπε.
Η λέξη απέκτησε ιδιαίτερη σημασία τον Μάρτιο, όταν η κρίση του κορωνοϊού χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πανδημία, αλλά άρχισε να εμφανίζεται στις αναζητήσεις στο Merriam-Webster.com στις αρχές Ιανουαρίου.
Οι αναζητήσεις αυξήθηκαν πάλι τον Φεβρουάριο όταν σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι και τα κρούσματα στα κρουαζιερόπλοια.
Στις 11 Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορωνοϊό ως παγκόσμια πανδημία, οι αναζητήσεις στον ιστότοπο για τη λέξη αυξήθηκαν σημαντικά.
Το ενδιαφέρον για τη λέξη παρέμεινε σημαντικά υψηλό όλη τη διάρκεια του έτους.
Ετυμολογικά, η λέξη πανδημία είναι ελληνικής καταγωγής, σύνθετη και αποτελείται από τη λέξη «παν» (όλος) και «δήμος» (πληθυσμός).
Η λέξη πανδημία χρονολογείται από τα μέσα του 1600 και χρησιμοποιείται ευρέως για «καθολικές» συνθήκες, ειδικά δε, αναφέρεται σε ιατρικό κείμενο τη δεκαετία του 1660.
Ο εκδότης αποδίδει την επισκεψιμότητα της αναζήτησης για τη λέξη πανδημία όχι αποκλειστικά σε ερευνητές, αλλά και σε όσους αναζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες.
«Βλέπουμε ότι η λέξη ‘αγάπη’ εμφανίζεται την περίοδο του Φεβρουαρίου, γύρω στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η λέξη cornucopia (σ.σ. το «Κέρας της Αμάλθειας», σύμβολο αφθονίας) περίπου την ημέρα των Ευχαριστιών», δήλωσε ο Sokolowski.
«Οι λέξεις με σουρεαλιστική σημασία ανεβαίνουν σε αναζητήσεις μια στιγμή εθνικής τραγωδίας. Όλα βασίζονται στην ιδέα ότι τα λεξικά είναι η αρχή της τακτοποίησης των σκέψεών μας».
Το Merriam-Webster τον Μάρτιο επικαιροποίησε τον ιστότοπό του με λέξεις που σχετίζονται με την πανδημία. Ενώ ο «κορωνοϊός» ήταν στο λεξικό για δεκαετίες, το «COVID-19» δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο.
Η ιστοσελίδα του Merriam-Webster έχει περίπου 40 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες σε μηνιαία βάση και περίπου 100 εκατομμύρια μηνιαίες page views.
Πηγή: cnn.gr