Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα.
Κατά την ομιλία του, επισήμανε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε κοινές ιστορικές και πολιτικές αξίες.
Ο υπουργός μετέβη στη Σούδα, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποδεχόμενος πρόσκληση που έλαβε από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ με την ευκαιρία της επίσκεψης αντιπροσωπείας Αμερικανών Γερουσιαστών με επικεφαλής τον Σαλούντ Καρμπαχάλ.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μαζί με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές, ενημερώθηκαν από τον διοικητή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) για την αποστολή και τη λειτουργία του Συμμαχικού πολυεθνικού και διακλαδικού κέντρου εκπαιδεύσεως που λειτουργεί στην Κρήτη.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να παρουσιάσει την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις υποστηρικτικές ενέργειες της χώρας μας προς την Ουκρανία, για την προάσπιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συνέπεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Σημείωσε μάλιστα πως η χώρα μας καταδικάζει αναθεωρητικές και παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Επεσήμανε την εν γένει τουρκική αναθεωρητική στάση και προκλητικότητα – η οποία, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εκδηλώνεται με εκτέλεση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – που αφενός προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις για την συνοχή της Συμμαχίας και αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος που εφόσον συμβεί, ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Υπογράμμισε, δε, την προοπτική και τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και της αυξανόμενης συχνότητας και διάρκειας κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Πηγή: iefimerida.gr