Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Παλεύουν να ανασάνουν» – Ανησυχία για τις παγιδευμένες όρκες στα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών

Πρέπει να διαβάσετε

Αυξάνεται η ανησυχία για την τύχη μιας ομάδας φαλαινών δολοφόνων που φαίνεται να έχει παγιδευτεί μεταξύ πάγων στα ανοικτά των ακτών του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία.

Πλάνα που μεταδόθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK έδειξαν τουλάχιστον 10 όρκες να ξεπηδούν από ένα μικρό κενό στην επιφάνεια του νερού περίπου 1 χλμ. από την ακτή του Rausu στη χερσόνησο Shiretoko – ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco που φημίζεται για την άφθονη άγρια ζωή του.

Ο πυκνός πάγος έχει καταστήσει αδύνατο για την ακτοφυλακή, την οποία ειδοποίησε ένας ψαράς, να προσεγγίσει και να απελευθερώσει τα θηλαστικά. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να σπάσει ο πάγος ώστε να μπορέσουν να φύγουν», είπε ένας αξιωματούχος στο NHK.

Ο Seiichiro Tsuchiya, ειδικός στη θαλάσσια ζωή που κινηματογράφησε τα ζώα χρησιμοποιώντας drone, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι παρατήρησε την ομάδα ενώ διεξήγαγε έρευνα στον τοπικό πληθυσμό των θαλάσσιων λιονταριών. «Είδα περίπου 13 φάλαινες δολοφόνους να βγάζουν τα κεφάλια τους από μια τρύπα στον πάγο», είπε. «Έμοιαζαν να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν» είπε και πρόσθεσε ότι μεταξύ των μελών της ομάδας πιθανότατα να υπάρχουν και τρία ή τέσσερα μικρά.

Τα μεγαλύτερα κητώδη μπορούν να περνούν μεγάλες περιόδους κάτω από το νερό, αλλά οι φάλαινες δολοφόνοι μένουν βυθισμένες μόνο για μερικά λεπτά τη φορά.

https://twitter.com/mrjeffu/status/1754718104549265910?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1754718104549265910%7Ctwgr%5E21e256e7d0f71b500ad5cf5df6a010928764c7a2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fperivallon%2Fstory%2F404346%2Fpaleyoun-na-anasanoun-anisyxia-gia-tis-pagidevmenes-orkes-sta-anoikta-ton-iaponikon-akton

Η θάλασσα στα ανοιχτά του ανατολικού Χοκάιντο, το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, καλύπτεται από παρασυρόμενους πάγους κάθε χειμώνα. Η ποσότητα του πάγου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική κρίση. Δεν είναι η πρώτη φορά που φάλαινες δολοφόνοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην περιοχή. Το 2005, αρκετά θηλαστικά πέθαναν αφού παγιδεύτηκαν στον θαλάσσιο πάγο στα ανοιχτά του Rausu.

Το Shiretoko – το «τέλος της γης» – είναι το νοτιότερο σημείο στο βόρειο ημισφαίριο όπου συναντάται αρκτικός θαλάσσιος πάγος. Η προέλευση του πάγου βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα μακριά στα παγωμένα νερά του ποταμού Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή. Καθώς κατευθύνονται προς τα νότια, διασχίζοντας τη Θάλασσα του Οχότσκ, οι τελικά σχηματίσουν χοντρές πλάκες μπλε-λευκού πάγου.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα