Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παγώνη στο CRETA: Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για την ηπατίτιδα – Νωρίς η αναστολή των πιστοποιητικών

Πρέπει να διαβάσετε

Την υπενθύμιση ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ έκανε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, με αφορμή και την άρση των μέτρων από 1η Μαΐου.

Η κα. Παγώνη σημείωσε πως ευχή όλων είναι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε το οτιδήποτε από το Σεπτέμβρη. «Θα αυξηθούν ακόμη παραπάνω οι εμβολιασμοί και αυτό είναι το πιο σημαντικό ώστε να έχουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, να έχουμε φτιάξει ένα σύστημα ανοσίας. Καλό και για τη χώρα και βέβαια δεν θα ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ο ιός εδώ θα είναι πάντα, δεν πρόκειται να φύγει, απλώς εμείς θα το αντιμετωπίζουμε με τα μέσα που έχουμε, τα εμβόλια, οι μάσκες, τα πρωτόκολλα, τα αντιικά φάρμακα. Όλα αυτά μαζί θα μας επιτρέπουν όπως κάθε φορά για κάθε νόσο, να την αντιμετωπίζουμε».

Πρόσθεσε δε, πως οι δείκτες πέφτουν σιγά-σιγά σταδιακά με αργούς ρυθμούς. «Δεν παύουν να είναι διψήφιοι και να είναι τριψήφιος ο αριθμός διασωληνωμένων στις εντατικές. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε χαλαροί, πρέπει να προσέξουμε. Ίσως τα πιστοποιητικά λίγο νωρίτερα έχουν ξεκινήσει να αναστέλλονται, πιστεύω ότι θα είμαι πολύ προσεκτικοί όλοι και δεν θα χρειαστεί, γιατί μπαίνουμε στην περίοδο την τουριστική επειδή περιμένουμε κόσμο που από αυτό, ζουν τα περισσότερα νησιά. Θα είναι πραγματικά αδιανόητο, να αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα ενώ θέλουμε τον τουρισμό. Ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να το τονίσω και να το πω, ο ιός δεν έχει φύγει είναι εδώ».

Μάλιστα, τόνισε πως αν δεν είχε εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών, οι θάνατοι στη χώρα θα ήταν αμέτρητοι. «Αυτό να μην το ξεχνά κανένας, δεν σκέφτομαι έτσι όπως σκέφτονται οι άνθρωποι, αυτό το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που άκουσε την επιστήμη, που συμβουλεύτηκε τον ιατρικό κόσμο, εμβολιάστηκε και έσωσε τον υπόλοιπο, που δεν ξέρω για ποιος λόγους, γιατί με τα εμβόλια τα πρωτεϊνικά δεν είχαν δικαιολογία για να πουν ότι δεν μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν».

Η κα. Παγώνη επεσήμανε πως η κάθε χώρα έχει ένα διαφορετικό αριθμό εμβολιασμένων. «Η Δανία έχει 95% εμβολιασμό και οι άνω των 80 ετών είναι στο 97% εμβολιασμένοι. Άρα να μην συγκρίνουμε χώρες με ποσοστά εμβολιασμών, είναι τελείως διαφορετικά σε κάθε χώρα, τα ποσοστά, οι ομάδες, οι ηλικίες κλπ.».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αναφέρθηκε στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί σε παιδιά στο εξωτερικό και έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. «Υπάρχει κινητικότητα, κόσμος θα έρχεται, θα πηγαίνει, λογικό είναι ότι μπορεί και εδώ να έχουμε κρούσματα. Η ηπατίτιδα είναι νόσος που τη γνωρίζουμε από πολύ παλιά, ίσως και τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε πολλά κρούσματα και γι’ αυτό ο κόσμος δεν έχει ιδιαιτέρως ασχοληθεί. Βλέπω τις τελευταίες ημέρες έναν πανικό. Δεν χρειάζεται, λογικό είναι να προβληματίζονται οι γονείς, για τα παιδιά τους, είχαν ηλικίες μέχρι 6 ετών έγιναν 10 μεταμοσχεύσεις, είναι 190 παιδιά που έχουν νοσήσει σε όλο τον κόσμο. Αν δείτε το ποσοστό, δεν είναι μεγάλο απλώς μας έχει τρομοκρατήσει η ιδέα της ηπατίτιδας, γιατί είχαμε το θάνατο ενός παιδιού, που είναι τραγωδία και είχαμε αυτές τις 10 μεταμοσχεύσεις».

Σύμφωνα με την κα. Παγώνη, ήταν επιθετική η ηπατίτιδα, αντιμετωπίστηκαν τα περισσότερα παιδιά όμως 10 από αυτά χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση που πήγαν αρκετά καλά. «Οι γονείς να μην πανικοβάλλονται, τα παιδιά πρέπει να προσέξουν, βασικά πράγματα. Αν δουν στο παιδί ότι έχει κάνει εμετούς, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές, κιτρίνισμα, να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο, που γνωρίζει το παιδάκι και θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, την είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολύ και γενικά δεν χρειάζεται όλος αυτός ο θόρυβος».

Η κα. Παγώνη ανέφερε πως όσον αφορά το θέμα των μεταμοσχεύσεων συζητείται πολύ το γεγονός, ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στη χώρα. «Το υπουργείο έχει κλείσει με δύο μεγάλα κέντρα της Ρώμης και του Παλέρμου, οπότε αν χρειαστεί που ακόμη δεν έχουμε κανένα κρούσμα, θα αντιμετωπιστεί. Η Ιταλία με την ηπατίτιδα είναι εξοικειωμένη, είχαν πολλά χρόνια που ασχολούνταν με αυτό, είναι τα δύο κέντρα που είναι πολύ καλά. Αν χρειαστεί να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να γίνουν μεταμοσχεύσεις κανονικά». 

Κλείνοντας, η κα. Παγώνη αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων λέγοντας πως οι γονείς είναι πλέον έμπειροι. «Αν πήγαν διακοπές και γύρισαν καλό είναι να κάνουν ένα τεστ, στα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο. Δεν χρειάζεται να το λέμε εμείς, μετά από 2 χρόνια νομίζω ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα