Στην παραλλαγή Όμικρον που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία αναφέρθηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, συνιστώντας παράλληλα ψυχραιμία στους πολίτες.
Η κα. Παγώνη αρχικά αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη, ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι τα στοιχεία που υπάρχουν από τις ομάδες άνω των 60 ετών, έχουν σοβαρό πρόβλημα. «Όσοι είναι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και στην ΜΕΘ. Αυτά τα στοιχεία έχουμε δώσει, υπάρχουν. Γι’ αυτό οι ομάδες αυτές από μόνες τους προσωπικά και με όλες τις μελέτες που υπάρχουν θα έπρεπε ήδη να έχουν εμβολιαστεί και να μην είχαμε συζητήσεις τώρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε, νομίζω ότι θα υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά τα 100 ευρώ, όμως το θέμα του εμβολιασμού είναι αναγκαίο για τους ανθρώπους αυτούς, γιατί ήδη τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ ανεμβολίαστοι και με υποκείμενα οδηγούνται σε θάνατο. Ο θάνατος για εμάς μετράει και θέλουμε οι άνθρωποι να ζήσουν και να εμβολιαστούν».
Πρόσθεσε δε, πως η τοποθέτηση της ΕΙΝΑΠ είναι εδώ και 1,5 χρόνο «ότι πιστεύουμε στην καθολικότητα του εμβολιασμού. Συνιστάμε ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν και όχι στην υποχρεωτικότητα, όταν φτάνουμε εκεί τα πράγματα αλλάζουν και υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις».
Όπως τόνισε η κα. Παγώνη ήδη σε άλλες χώρες, ο εμβολιασμός για την αναμνηστική δόση είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τους 6 μήνες. «Έχουμε στοιχεία και τα γνωρίζουμε, έχουν ξεκινήσει στους 4 μήνες εδώ και αρκετό καιρό. Η Επιτροπή να τα μελετήσει και να αποφασίσει τα δικά μας δεδομένα, καλό θα είναι να προχωρήσουμε και εμείς να κάνουμε ότι και οι άλλες χώρες όσον αφορά τον εμβολιασμό».
Η κα. Παγώνη αναφέρθηκε στη νέα παραλλαγή λέγοντας ότι έχει 32 μεταλλάξεις και φαίνεται να είναι αρκετά «δύσκολη» συγκριτικά με τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει 16 μεταλλάξεις. «Πρέπει να απαντηθούν από την επιστημονική κοινότητα, 2 ερωτήματα. Αν είναι περισσότερο μεταδοτική συγκριτικά με τη Δέλτα και το δεύτερο αν την καλύπτουν τα εμβόλια που έχουμε. Αν εντός των ημερών, περίπου σε ένα 10ήμερο αυτά απαντηθούν από εδώ κι πέρα θα μπορούμε, να ξέρουμε πως θα τη διαχειριστούμε και τι θα κάνουμε. Αυτό που έχουμε τώρα είναι η Δέλτα, στη χώρα στοιχεία για ασθενείς με στέλεχος Όμικρον δεν έχουμε. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα έχουνε, διότι δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχει κινητικότητα από χώρα σε χώρα να μην έρθει στην Ελλάδα. Ευχόμαστε να καλύπτεται από τα εμβόλια και να μην είναι τόσο μεταδοτικό. Για να την αντιμετωπίσουμε χρειάζεται επιμονή, υπομονή και ψυχραιμία. Θα πάρουμε τα στοιχεία από τους επιστήμονες και θα προχωρήσουμε όπως πρέπει. Πανικός νομίζω δεν χρειάζεται».
Σύμφωνα με την κα. Παγώνη, το ΕΣΥ έχει φτάσει σχεδόν στα όρια του και βρίσκεται σε ένα σημείο που χρειάζεται βοήθεια. «Αυτό σημαίνει προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό τα νοσοκομεία, χρηματοδοτήσεις στα νοσοκομεία και λύσεις γρήγορα να ενισχυθεί το κάθε νοσοκομείο σε όλη τη χώρα. Γιατί Ελλάδα δεν είναι η Αθήνα μόνο αλλά οι υπόλοιπες πόλεις. Να ενισχυθούν όλοι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ και στην Βόρεια Ελλάδα».
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή ανησυχούν περισσότερο οι ασθενείς non COVID που έχουν προβλήματα υγείας και πρέπει να προχωρήσουν και να δοθούν λύσεις. «Είτε αυτό αφορά τα χειρουργεία τους είτε τη διάγνωση για τα προβλήματα τους. Γι’ αυτό λέμε ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να είναι νοσοκομεία μιας νόσου. Πρέπει να διαχειριστούμε και τους άλλους ασθενείς και αυτό θα γίνει με την ενίσχυση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού».
Αναφορικά με το μέτρο των self test που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κα. Παγώνη σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική στις νέες ηλικίες και θα πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Όσον αφορά τα τεστ και τα μέτρα προστασίας, επισημαίνω ότι μετά από 2 χρόνια πανδημίας δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να μας λένε από τηλεοράσεις οι ειδικοί πότε πρέπει να βάλουμε μάσκα, πότε πρέπει να μπει διπλή μάσκα και πως θα συμπεριφερόμαστε. Αυτά είναι θέματα δικά μας για την ασφάλεια μας, την ατομική, των ανθρώπων γύρω μας και πρέπει να το κάνουμε εμείς, γιατί πρέπει να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον ιό που έχει αυτές τις μεταλλάξεις με τέτοια μεταδοτικότητα».
Η κα. Παγώνη αναφέρθηκε και στις νεαρότερες ηλικίες σημειώνοντας πως είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούν διότι τα παιδιά πάνε στο σχολείο «και όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν κρούσματα σκέφτονται τη μετάδοση σε μεγαλύτερους ανθρώπους και τι θα γίνει μετά. Γιατί οι μεγαλύτεροι άνθρωποι όταν φτάσουν σε ΜΕΘ και βγαίνουν μετά, μην νομίζουμε ότι τελείωσαν. Μόλις πάρουν εξιτήριο ένα 10% θα πρέπει να παρακολουθούνται σε εξωτερικό ιατρείο μετά COVID και να δουν την εξέλιξη της νόσου. Μετά τις ΜΕΘ δεν τελειώνουν αμέσως, έχουν ιστορία μετά με αυτή τη νόσο και πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό και να παρακολουθούνται».
Μάλιστα, επισήμανε πως πρέπει να σκεφτούμε και την ψυχολογία της κάθε ηλικίας καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να κλειστούν σε ένα σπίτι και να μην έρχονται σε επαφή με τους φίλους τους, ειδικά όσον αφορά τα μικρά παιδιά. «Απλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στα σχολεία, επειδή τώρα υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων, τα μέτρα να είναι σοβαρότερα, τα παράθυρα να ανοίγουν ανά μια ώρα, να ανοίγουν στις αίθουσες για να αλλάζει η ατμόσφαιρα, ο αέρας που υπάρχει. Όλα πρέπει να γίνονται συστηματικά για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο. Εγώ δεν είμαι υπέρ του να κλείνουμε τα παιδιά στα σπίτια, τα παιδιά τα μαθαίνεις με τα μέτρα που πρέπει να προφυλαχθούν και στις ηλικίες που πρέπει να γίνουν τα εμβόλια. Βέβαια οι γονείς να πεισθούν σε συνεννόηση με παιδιάτρους, να κάνουν τα εμβόλια γιατί είναι ασφαλές».
Κλείνοντας, η κα. Παγώνη εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες 12 – 15 και 15 – 17 ετών και αργότερα να πάμε στις υπόλοιπες. «Το ποσοστό των ομάδων αυτών είναι χαμηλό εκεί πρέπει να εστιάσουμε και να πάμε βήμα – βήμα μετά στα άλλα».