Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παγώνη στο CRETA: Δεν θα πετάξουμε τις μάσκες αλλά θα περάσουμε ένα ωραίο Πάσχα

Πρέπει να διαβάσετε

Τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν τα βήματα προς την άρση μέτρων εξήγησε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η κα. Παγώνη, αναφέρθηκε στη Δανία, όπου είναι η πρώτη χώρα μέλος της Ε.Ε. που πέταξε-μεταξύ άλλων- τις μάσκες λόγω του μεγάλου ποσοστού εμβολιασμού. «Να μη συγκρίνουμε διάφορες χώρες με την Ελλάδα. Οι μεταξύ τους παράμετροι είναι διαφορετικοί, δηλαδή ο αριθμός εμβολιασμένων. Π.χ. σήμερα μιλούσαμε για τη Δανία, είχε 90% εμβολιασμένους, οι άνω των 60 έχουν κάνει τη γ’ δόση στο 85-87%, πως θα συγκριθούμε εμείς και να λέμε να πετάξουμε μάσκες; Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες είναι τελείως διαφορετικές, γι’αυτό χρειάζεται προσοχή. Εμείς θα λέμε τι πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουν τη γ’ δόση και οι άνω των 60 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, γιατί οι μελέτες λένε πόσο ασφαλής είναι ο κόσμος που θα έχει κάνει τη γ’ δόση όσον αφορά την αύξηση αντισωμάτων στον οργανισμό τους και στην ασφάλεια ακόμη και στις παραλλαγές της Όμικρον».

Όπως τόνισε η κα. Παγώνη, η μείωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας θα είναι με πολύ αργούς ρυθμούς. «Στους διασωληνωμένους ήδη φαίνεται, στους θανάτους όχι ακόμη. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου να παλεύουμε με αυτούς τους δείκτες, να μειώνονται σταδιακά με αργούς ρυθμούς».

Σύμφωνα με την κα. Παγώνη, είχε ειπωθεί εξαρχής ότι τα καρναβάλια θα γινόταν με μάσκες… πολύχρωμες αλλά οι παρελάσεις δεν θα πρέπει να γίνουν, γιατί όσο μεγαλύτερη κινητικότητα τόση περισσότερη μεταδοτικότητα θα υπάρχει. «Μπορούν τα παιδιά να ντυθούν, να πάνε στα σχολεία, μπορεί ο κόσμος να βάλει στολές για να κυκλοφορήσει σε μικρές ομάδες, να διασκεδάσουν, να φάνε σε εστιατόρια αλλά μέχρι εκεί. Εμείς θα πρέπει να περιμένουμε να προσέξουμε να εμβολιαστούμε, να κάνουμε ένα όμορφο Πάσχα με σούβλες».

Πρόσθεσε δε, πως δεν χρειαζόταν η Επιτροπή να ανακοινώσει τα μέτρα, καθώς μετά από δύο χρόνια εμπειρίας οι πολίτες είναι σε θέση να καταλάβουν πως συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός, πως είναι τα κρούσματα αλλά και οι δείκτες. «Δεν χρειαζόταν η Επιτροπή, γιατί βρίσκεται πάντα σε δύσκολη θέση, όταν αφορά ανθρώπους που έχουν καταστήματα σε πόλεις που θέλουν να κάνουν παρελάσεις και έχουν οικονομικά οφέλη. Οι θέσεις της Επιτροπής δεν είναι εύκολες, είναι πολύ δύσκολο».

Η κα. Παγώνη αναφέρθηκε στο σύνδρομο MIS-C που εμφανίζεται σε παιδιά μετά τη νόσηση τους από κορωνοϊό, λέγοντας πως δεν πρέπει οι γονείς να ανησυχούν ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από το εν λόγω σύνδρομο. «Το MIS-C είναι σύνδρομο που εμφανίζεται μετά τη 15η ημέρα που έχει περάσει ένα παιδί τη νόσο COVID, περίπου μέχρι την 4η – 5η εβδομάδα. Αφορά φλεγμονές σε δύο όργανα και παραπάνω, όμως είναι αντιμετωπίσιμα με τη θεραπεία και γι’αυτό δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, δεν έχουμε θανάτους και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα σύνδρομο που υπάρχει από τον Απρίλιο, το γνωρίζουμε. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή αλλά όχι φόβος».

Κλείνοντας, η κα. Παγώνη σημείωσε πως η νόσος θα παραμείνει, όμως σκοπός είναι βάσει και των μελετών επιδημιολογικών δεδομένων να μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε όπως τους υπόλοιπους ιούς. «Αυτό που περιμένουμε από την Επιτροπή είναι να πάρει αποφάσεις για το πως θα αντιμετωπίσουμε τον ιό κάθε χρόνο. Γι’αυτό λίγο υπομονή να δούμε πως αντιμετωπίζεται η νόσος. Βέβαια, στόχος είναι οι εμβολιασμοί σε υψηλό βαθμό ώστε να είναι ασφαλής όλος ο κόσμος και να μπει σε μια καθημερινότητα όπως ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Το θέμα είναι να τον αντιμετωπίζουμε όπως ακριβώς και τη γρίπη. Τις μάσκες όμως θα συνεχίζουμε τις φοράμε».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα