Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παγκόσμιος διαδικτυακός μαραθώνιος για τη χρηματοδότηση εμβολίου – ΗΠΑ, Ρωσία και Ινδία οι μεγάλοι απόντες

Πρέπει να διαβάσετε

Σε Ευρώπη και Αμερική όλοι έχουν στραμμένο  το βλέμμα στη ζωή και την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον κορονοϊό. Από την  άλλη η εξεύρεση πόρων για το εμβόλιο κατά της ασθένειας  αποδεικνύεται όχι και τόσο εύκολη υπόθεση παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα θρηνεί σχεδόν 250.000 θύματα.

Η μεγάλη διάσκεψη δωρητών για τη χρηματοδότηση εμβολίου κατά του κορονοϊού που οργανώθηκε, τις Βρυξέλλες,  κατάφερε να συλλέξει μόλις 7,4 δισ. Ευρώ, με τον  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιεί πως «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου.”

Περίπου 40 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος απών, μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στον πλανήτη — σχεδόν 1,2 εκατ.  Ωστόσο, περισσότεροι από 187.000 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.

Σύμφωνα με πολλά επιδημιολογικά μοντέλα, έως τον Ιούνιο αναμένεται να ξεπεραστεί το φράγμα των 100.000 θανάτων στη χώρα. Η χαλάρωση των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Καλιφόρνια ξεκινά την Παρασκευή .

Ο όμιλος General Electric καταργεί άλλες 10.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε η διεύθυνσή του, επικαλούμενη την πανδημία του κορονοϊού. Συνολικά ο όμιλος θα μειώσει το προσωπικό του στο πεδίο της αεροπορίας, κατά 13.000 θέσεις εργασίας.

Στη Βρετανία ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία Κιερ Στάρμερ δήλωσε  ότι θα υποστηρίξει κάθε παράταση εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής απόστασης, καλώντας για «εθνική συναίνεση» στην επόμενη φάση της αντίδρασης της Βρετανίας στη μάχη κατά του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν «κλείσει» τη βρετανική οικονομία μεθαύριο, προκειμένου να αποφασίσει αν αυτά μπορούν να χαλαρώσουν, μία απόφαση, για την οποία ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ληφθεί επί τη βάσει της επιθυμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

 Στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 139 ασθενείς υπέκυψαν   όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε σε 6.831. Ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (43). Οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας παρατάθηκαν ως τις 15 Μαΐου. Ωστόσο η πίεση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας προς την κυβέρνηση συνεχίζει την αυξητική της τάση στο δρόμο προς την επανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 685, με το σύνολο να φθάνει πλέον τα 163.860, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να σταθεροποιείται με βάση το δεδομένο αυτό).

Στη Γαλλία οι θάνατοι ξεπερνούν τις 25.000  αλλά ξεκίνησε μια εσωτερική διαμάχη για την σταδιακή άρση των μέτρων καθώς η Γερουσία σε μια συμβολική κίνηση απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο καθώς οι ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Περίπου 300 δήμαρχοι αρνούνται να ανοίξουν τα σχολεία ενώ δεν είναι λίγοι και οι γονείς που είναι αντίθετοι στο εκ νέου άνοιγμα των σχολείων  την επόμενη εβδομάδα. Αντίθετη και η δήμαρχος του Παρισιού που καταγγέλλει βεβιασμένη άρση της καραντίνας .  Την ίδια ώρα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορονοϊός είχε κάνει την εμφάνιση του στη Γαλλία περίπου ένα μήνα πριν την επίσημη ανακοίνωση του από τις αρχές .

Στην Ιταλία, εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανανοίγουν τις πόρτες τους για 4,5 εκατ. Ιταλούς που καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά. Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης παραμένουν σε ισχύ και οι πολίτες μετά από πολλές ημέρες εγκλεισμού βγαίνουν στους δρόμους περιλαμβανομένων και  των πάρκων που επαναλειτουργούν. Οι Ιταλοί μπορούν επίσης να επισκέπτονται τους συγγενείς τους, υπό τον όρο ότι θα φορούν μάσκες.

Στην Κροατία τη σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχείων στην περιοχή της Ίστρια ανακοίνωσαν οι  Αρχές. Όπως διευκρινίστηκε, τα ξενοδοχεία θα επαναφέρουν σταδιακά το σύνολο των υπηρεσιών τους και αυτό εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση.

H Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθεςκατέγραψε ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική χώρα, από τρία την προηγουμένη, το οποίο ήταν εισαγόμενο, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί μεταξύ των ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό. Τα κρούσματα του είδους έφθασαν τα 1.676, ενώ το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί ανήλθε σε 82.881

Στη  Νέα Ζηλανδία δεν κατέγραψαν κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό το προηγούμενο εικοσιτετράωρο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν σήμερα, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση των συνομιλιών της κυβέρνησής της με αυτή την Αυστραλία για την επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική συνέστησε σήμερα προσοχή για  νέες θεραπευτικές αγωγές που βασίζονται στην παραδοσιακή φαρμακοποιία κατά της νόσου Covid-19. Προέτρεψε μάλιστα αυτές  να υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους πριν από τις δοκιμές τους σε μεγάλη κλίμακα όπως στη Μαδαγασκάρη.

«Στους Αφρικανούς αξίζει να χρησιμοποιούν φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζονται για τα φάρμακα τα οποία παρασκευάζονται για τους πληθυσμούς στο υπόλοιπο κόσμο», έγραψε ο οργανισμός (WHO-Afro) σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό του.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua, DPA, ert.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα