Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Βίγκαν Διατροφής, το Creta24, διεξήγαγε μια έρευνα, σχετικά με τις επιλογές που έχει ένας βίγκαν επισκέπτης στην πόλη του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα μαγαζιά της πόλης, τα οποία διαθέτουν φαγητό, έχουν κάποιες χορτοφαγικές ή βίγκαν επιλογές στο μενού τους.
Ωστόσο, ένα είναι το μαγαζί, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου βίγκαν, διαθέτοντας άπειρες και ευφάνταστες συνταγές, χωρίς ίχνος κρέατος ή ζωικών παραγώγων. Το Let’s Vegan, αποτελεί το πρώτο εστιατορίο του Ρεθύμνου, με ξεκάθαρη χορτοφαγική ταυτότητα, το οποίο μάλιστα, δίνει αξία και προσοχή, σε μια συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κοινότητα.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Γιώργος Παρασύρης, κατάγεται από τον Μυλοπόταμο και έχει πατέρα κτηνοτρόφο. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, έχει υιοθετήσει διαφορετική διατροφική συνήθεια, σε σχέση με αυτήν που είχε μάθει μεγαλώνοντας. Μιλώντας στο Creta24, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να σταματήσει να τρέφεται με κρέας, αλλά και πως απόφασισε να ανοίξει ένα βίγκαν μαγαζί στην Κρήτη.
«Έχω κάνει πολλά ταξίδια στη ζωή μου και έχει τύχει να δω πολλά βίγκαν μαγαζία στο εξωτερικό. Παρατήρησα λοιπόν, ότι υπάρχει κενό στο Ρέθυμνο, σχετικά με αυτή την αγορά, και έτσι μου ήρθε η ιδέα να ανοίξω εγώ ένα τέτοιο μαγαζί».
Όπως εξήγει, παρόλο που το ρίσκο ήταν μεγάλο, καθώς η Κρήτη είναι γνωστή για την αγάπη της προς την κατανάλωση κρέατος, ευτυχώς οι περισσότεροι κάτοικοι του Ρεθύμνου, ανταποκρίθηκαν θετικά στο άνοιγμα, ενός -ασύνηθιστου, για τα δεδομένα της πόλης- καταστήματος.
«Ευτυχώς είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από τους Ρεθεμνιώτες, αν και πολλοί δε γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει να είναι κάποιος βίγκαν. Υπάρχει άγνοια ως προς αυτό το κομμάτι, νομίζουν πως είναι κάτι σαν αίρεση. Ωστόσο, πολλοί έχουν έρθει από περιέγεια να δοκιμάσουν, και επειδή διαθέτουμε πολλές εναλλακτικές επιλογές, συνήθως έρχονται ξανά. Άμα το σκεφτούμε, σε ένα μαγαζί με κρέας δε μπορεί να φάει ένας χορτοφάγος ή ένας βίγκαν. Σε ένα μαγαζί βίγκαν όμως μπορεί να φάει και κάποιος που τρώει κρέας!»
Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η τουριστική ζήτηση, αναφορικά με χορτοφαγικές ή βίγκαν επιλογές στο Ρέθυμνο. Όπως σημειώνει ο κ. Παρασύρης, παρά πολλοί Ευρωπαίοι είναι βίγκαν, και λόγω της έλλειψης επιλογών, πολλοί τουρίστες κάνουν κράτηση στο μαγαζί, προτού καν φτάσουν στο Ρέθυμνο.
«Θα προσπαθήσω μελλοντικά, σε συνεργασία με ξενοδόχους και τοπικούς φορείς, να κάνω το Ρέθυμνο έναν βίγκαν προορισμό. Είναι πολλοί τουρίστες που δεν τρώνε κρέας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τραφούν σωστά όταν επισκέπτονται το Ρέθυμνο. Αυτό είναι κρίμα, γιατί η κρητική γη παράγει απίστευτες επιλογές, με υψηλή διατροφική αξία».
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να σταματήσει να καταναλώνει κρέας και ζωικά παράγωγα, είναι πολλοί. Θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί την υγεία ή το περιβάλλον, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το κάνουν για ηθικούς λόγους, καθώς είναι κατά της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων.
«Ο βιγκανισμός δεν είναι μόδα, όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, είναι ανάγκη! Υπάρχει όντως μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτό μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί. Βέβαια να πούμε ότι όταν είσαι βίγκαν δε σημαίνει αυτόματα ότι κάνεις και σωστή διατροφή. Χρειάζεται να υπάρχει μια ισορροπία, αναφορικά με τις τροφές που τρως. Για να θεωρηθεί μια διατροφή σωστή πρέπει να παρέχει στο άτομο ευεξία, ευφυία και ενέργεια. Η βίγκαν κουζίνα τα παρέχει όλα αυτά, καθώς δίνει την ευκαιρία για άπειρους συνδυασμούς».
Το Let’s Vegan βρίσκεται στην Ελεϋθερίου Βενιζέλου 14 στο Ρέθυμνο.
Εμμανουέλα Φωτάκη/ Creta24