Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: Η δύναμη της Κρήτης στην καταπολέμηση της πείνας (εικόνες & βίντεο)

Πρέπει να διαβάσετε

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1945 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι «Grow, nourish, sustain. Together» δηλαδή μας παροτρύνει να καλλιεργήσουμε τη γη για να τραφούμε, αλλά παράλληλα να στραφούμε σε βιώσιμες προς το περιβάλλον καλλιέργειες και έτσι όλοι μαζί να αφανίσουμε την πείνα στον κόσμο.

Η Κρήτη, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μέρη της Ελλάδας, στα οποία κυριαρχεί ο πρωτογενής τομέας. Οι παραγωγοί στο νησί, αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, και ακόμη και αν δεν είναι το βασικό επάγγελμα κάποιων, σίγουρα όλοι έχουν κάποιο χωράφι που καλλιεργούν.

Η φετινή χρονιά ήταν μια πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά, ανάμεσα στα επαγγέλματα που επηρεάστηκαν, βρίσκονταν και οι παραγωγοί, καθώς η παύση της τουριστικής σεζόν, σήμανε αυτόματα και την αδυναμία αξιοποίησης της παραγώμενης σοδιάς. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συνηθέστερη τακτική, είναι τα παραγώμενα προϊόντα να καταλήγουν στα σκουπίδια, καθώς η ποσότητά τους δε μπορεί εύκλα να καταναλωθεί.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα των παραγωγών, το οποίο μπορεί εύκολα να αφήσει αναξιοποίητα τα προϊόντα τους, αποτελεί φυσικά το σχήμα αυτών. Τα σούπερ μάρκετ, τα μανάβικα και γενικότερα τα καταστήματα τροφίμων, δύσκολα θα δεχθούν «παραμορφωμένα» φρούτα και λαχανικά.

Έτσι λοιπόν, πολλά τρόφιμα καταλήγουν και πάλι στον κάδο απορριμάτων, παρόλο που είναι εξίσου νόστιμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, προκειμένου να συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων;

Το «Μπορούμε» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργώντας σε ρόλο μεσάζοντα, λαμβάνουν ενημέρωση για προσφορές τροφίμων από κάθε είδους δωρητή (παραγωγό, σούπερ μάρκετ, φούρνο κ.α.) και στη συνέχεια, συνδέουν την προσφορά με την ανάγκη, βάσει της πραγματικής επισιτιστικής ανάγκης του κοινωφελή φορέα τη δεδομένη στιγμή της δωρεάς, αλλά και τη γεωγραφική εγγύτητα του δωρητή με τον κοινωφελή φορέα.

Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδριτής και διαχειριστής της οργάνωσης, μίλησε στο Creta24, εξηγώντας τη δύναμη της Κρήτης, στον αγώνα καταπολέμησης της πείνας.

«Η Κρήτη έχει μεγάλη επαφή με τον πρωτογενή τομέα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί, οι οποίοι καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα.  Πολλές φορές, μια σοδιά μπορεί να μην αξιοποιηθεί σωστά, είτε λόγω σχήματος, είτε λόγω χρώματος, είτε λόγω κοινωνικών καταστάσεων (βλ.πανδημία). Είναι κρίμα όλα αυτά τα τρόφιμα να πάνε χαμένα, ενώ μπορούν να διατεθούν σε συσσίτια ή σε άλλουν κοινωφελείς φορείς. Στο παρελθόν είχαμε συνεργαστεί με την Ομάδα Παραγωγών από τα Φαλάσαρνα, οι οποίοι μας είχαν δωρίσει 4 τόνους τροφίμων, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα μένανε ανεκμετάλλευτοι. Ευελπιστούμε στο μέλλον να έρθουμε σε επαφή και με άλλες ομάδες παραγωγών του νησιού, οι οποίοι θα θέλουν να προσφέρουν βοήθεια, χωρίς στην ουσία να επιβαρυνθούν από οποιοδήποτε έξοδο».

Τα στοιχεία επικοινωνίας του «Μπορούμε»:

Τηλέφωνο: 210 3237805

Email: info@boroume.gr

Ιστοσελίδα: www.boroume.gr 

Εμμανουέλα Φωτάκη/Creta24

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα