Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πάγιες δαπάνες: Πώς θα γίνει η επιδότηση – Ποιες επιχειρήσεις θα επιλεγούν

Πρέπει να διαβάσετε

Την επιδότηση των παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση.

Εντός του Φεβρουαρίου θα «κλειδώσει» το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των πάγιων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ, ενώ «η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα» όπως υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι κυρίως επιχειρήσεις που:

– Ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

 

– Παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα.

– Καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος – σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο – λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα.

– Απασχολούν εργαζόμενους.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, εξετάζεται η δυνατότητα πιο στοχευμένων συνδυασμών των παραπάνω παραμέτρων, ώστε η περίμετρος της ενίσχυσης να περιλαμβάνει και περιπτώσεις επιχειρήσεων με ιδιαιτερότητες ως προς την αποτύπωση του προβλήματος στον κύκλο εργασιών τους ή στα αποτελέσματα χρήσης.

Στην παρούσα φάση, οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου μέτρου εντάσσονται σε ένα πλαίσιο τεχνικών συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες και θα οδηγήσουν – σε σημαντικό βαθμό – στην οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου μέτρου.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ήδη στην προ – κοινοποίηση του νέου καθεστώτος – με τη σχετική διάταξη – στην DG Comp, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση, σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών που έχουν γίνει ως τώρα.

Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές παράμετροι του νέου καθεστώτος και θα διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά που θα δομήσουν τις κανονιστικές πράξεις.

 

 

Πηγή: Cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα