Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν παρέστη σε δείπνο με τους ηγέτες 11 χωρών, μεταξύ των οποίων ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία περιφερειακή διάσκεψη ασφάλειας, στο Ουζμπεκιστάν.
Ο Σι πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας και λαμβάνει μέρος αυτή την εβδομάδα σε μία διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, εντός του οποίου, έχουν ηγετικό ρόλο η Κίνα και η Ρωσία.
Η διάσκεψη αυτή, πραγματοποιείται στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
Ωστόσο, ο ίδιος απουσίασε από τις ομαδικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργά χθες το βράδυ, όταν οι ηγέτες των χωρών της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας που πήγαν στο δείπνο.
Μία πηγή της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε την απουσία του Σι και δήλωσε ότι η κινεζική αντιπροσωπεία επικαλέστηκε την πολιτική που εφαρμόζει για την COVID-19, δικαιολογώντας έτσι την απουσία του.
Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν αντέδρασε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.
Ισορροπημένη θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας «βλέπει» η Μόσχα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τα ερωτήματα και την ανησυχία του Πεκίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία, ωστόσο χαιρέτισε την «ισορροπημένη στάση» που τηρεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των δύο στο Ουζμπεκιστάν.
«Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έλαβαν πρόσφατα μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι εντελώς απαράδεκτες», ανέφερε ο Πούτιν στον Σι στην Σαμαρκάνδη κατά την συνάντησή τους, την πρώτη τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου. Αυτή γίνεται στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.
«Εκτιμούμε πολύ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την ουκρανική κρίση», συνέχισε ο Πούτιν, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο βαρειών δυτικών κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Καταλαβαίνουμε τα ερωτήματά σας και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο Πούτιν χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Το Πεκίνο δεν έχει ούτε υποστηρίξει ούτε επικρίνει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ έχει εκφράσει αρκετές φορές την υποστήριξή του στη Μόσχα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.
Κατά την συνάντηση αυτή, ο Πούτιν ανανέωσε την υποστήριξη της Μόσχας στο Πεκίνο όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, όπου οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσαν την οργή της Κίνας.
«Καταδικάζουμε την πρόκληση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μιας Κίνας».
«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα δώσει περαιτέρω ορμή στην ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα», πρόσθεσε ο πρόεδρος Πούτιν.
Ο Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κίνα προτίθεται να αναλάβει τον ρόλο της ως «μεγάλης δύναμης» μαζί με την γειτονική της Ρωσία.
«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με την Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από χάος», σημείωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Η συνάντηση ανάμεσα στον Σι και τον Πούτιν στην Σαμαρκάνδη γίνεται σε μια στιγμή που οι χώρες τους αντιμετωπίζουν έντονες διπλωματικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν επιβεβαιώσει πολλές φορές την συνεργασία τους τις τελευταίες εβδομάδες, λαμβάνοντας για παράδειγμα μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.