Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αιχμές κατά Τουρκίας για τη στάση της έναντι της Ρωσίας

Πρέπει να διαβάσετε

Στο «στόχαστρο» της ΕΕ βρίσκεται η Τουρκία, για τη στάση της έναντι της Ρωσίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καταστρατηγούν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στη Ρωσία. Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί αυτήν την κατάσταση, τόνισε, και ανακοίνωσε ότι θα οριστεί απεσταλμένος προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει ενόχληση στην Ευρώπη για τη στάση της Τουρκίας, παρατηρώντας ότι: «Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Την ανησυχία της για την καταστρατήγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τρίτες χώρες και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει και να στείλει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως ελεγκτής και διαπραγματευτής σε περιπτώσεις παράκαμψης, εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, κληθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τη στάση τρίτων χωρών, μεταξύ τους και της Τουρκίας που παρακάμπτουν τις κυρώσεις με διάφορους τρόπους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι πράγματι, «είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούμε, η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες» και εξήγησε ότι στην 8η δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία.

«Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς αυτό ότι δεν θα ανεχτούμε αυτές τις καταστρατηγήσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε.

«Είναι στις προθέσεις μας να ορίσουμε έναν απεσταλμένο για την παράκαμψη των κυρώσεων, επειδή η εμπειρία μάς λέει ότι είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει απεσταλμένος σε τρίτες χώρες, για να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το τι παρατηρούμε. Είναι ένας διάλογος που πρέπει να γίνει. Επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα μέσα να βάλουμε στη λίστα με τις κυρώσεις, τα άτομα που τις παρακάμπτουν, μέσω τρίτων χωρών, κάτι που δείχνει πολύ καλά ότι δεν το ανεχόμαστε».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κάτω από το κεφάλαιο που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει «τη σημασία της διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής, της πρόληψης της καταστρατήγησης και της διευκόλυνσής τους και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ».

Επισημαίνει, επίσης, ότι «οι προσπάθειες σε αυτό το θέμα πρέπει να ενταθούν».

Μητσοτάκη: Ενόχληση της ΕΕ για την Τουρκία

Κατά τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το ενεργειακό, επισήμανε ότι η ΕΕ είναι ενοχλημένη από τη στάση της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την μη εφαρμογή κυρώσεων της ΕΕ. Υπό αυτήν την έννοια, τόνισε ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς, δε, για την ένταση που καταγράφηκε μεταξύ του ιδίου και του Ταγίπ Ερντογάν κατά το δείπνο των Ευρωπαίων στην Πράγα, παρατήρησε ότι «αυτή η “ανταλλαγή απόψεων” στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός – δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώραςέχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

Ακόμη, επισήμανε ότι η στάση της Τουρκίας θα συζητηθεί και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 26 – 27 Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα ο Σολτς στις 26 και 27 Οκτωβρίου

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να τεθεί η τουρκική επιθετικότητα.

Η στάση της Τουρκίας βρέθηκε στην ατζέντα της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και την απειλή «Θα έρθουμε μια νύχτα…» του Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε νωρίτερα το Βερολίνο.

«Δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε:

Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα