Παράθυρο ελπίδας ανοίγει η είδηση, που μένει να επιβεβαιωθεί και από το Κίεβο, ότι η Ουκρανία συμφώνησε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία στην περιοχή Γκομέλ της Λευκορωσίας, λίγο μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε δώσει η Μόσχα στο Κίεβο.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι λίγο μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ρωσία στην Ουκρανία, που έληξε στις 14:00 ώρα Ελλάδας.
Από την πλευρά της Ουκρανίας, δεν έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση, ούτε άρνηση της είδησης.
Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων Λευκορωσίας και Ουκρανίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντιμίρ Ζελένσκι.
Η είδηση προκάλεσε έκπληξη, αφού νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του: «Έχασε την ευκαιρία που είχε η Ουκρανία» αναφερόμενος στην προθεσμία που είχε δώσει στον Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Σημειώνεται ότι την Ιερουσαλήμ είχε προτείνει -μεταξύ άλλων – ως τόπο διαπραγματεύσεων ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι δεν «άδραξε την ευκαιρία» των διαπραγματεύσεων, που θέλει να διεξαχθούν στη Λευκορωσία, χώρα απ’ όπου η Ρωσία ξεκίνησε ένα μέρος της επιχείρησης εισβολής της εναντίον της Ουκρανίας.
«Η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην πόλη της Λευκορωσίας Γκόμελ και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους του Κιέβου. Εκείνοι, επιδεικνύοντας ασυνέχεια, δεν έχουν αδράξει αυτήν την ευκαιρία μέχρι τώρα», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, ο Ναφτάλι Μπένετ «πρότεινε να μεσολαβήσει το Ισραήλ για την παύση των εχθροπραξιών».
Από την πλευρά του, το γραφείο του Ισραηλινού ηγέτη ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου ότι «οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Παρασκευή από τον Μπένετ να αναλάβει τη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, είχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ «θα μπορούσαν να ήταν δυνατές» εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες σε άλλες χώρες που δεν δείχνουν επιθετικότητα προς τη χώρα του. «Φυσικά και θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – τα προτείναμε στους Ρώσους. Οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας ταίριαζε επίσης – σε μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι ειλικρινείς και να τερματίσουν πραγματικά τον πόλεμο», τόνισε. Από την πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντολιά, είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στο Γκομέλ γνωρίζοντας ότι είναι άσκοπο. Κι επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια: μόνον πραγματικές συνομιλίες, χωρίς τελεσίγραφα.
Ουκρανός πρώην υπ. Αμυνας: Η Λευκορωσία έτοιμη να μετάσχει στη ρωσική εισβολή
Έτοιμη να μετάσχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η Λευκορωσία, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ,
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Guardian στο Λβιβ της Ουκρανίας, Λουκ Χάρντινγκ, «Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας είναι λίαν πιθανό να ενταχθεί στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας στο πλευρό της Ρωσίας. Υπάρχουν πληροφορίες για αερομεταφερόμενες μονάδες της Λευκορωσίας που επιβιβάζονται σε αεροσκάφη για να εισβάλουν στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μια τρομακτική εξέλιξη καθώς εμπλέκει μια χώρα που μέχρι πρόσφατα ήταν φίλη της Ουκρανίας, που ο λαός της θεωρούσε ανέκαθεν την Ουκρανία αδελφό κράτος. Ουκρανία και Λευκορωσία δεν βρέθηκαν ποτέ σε εμπόλεμη κατάσταση σε τόσους αιώνες της ιστορίας τους. Θεωρούμε ότι ο μόνος λόγος γι’ αυτή την απόφαση ήταν μια προσωπική απαίτηση του προέδρου της Ρωσίας, από την οποία εξαρτάται πλήρως η πολιτική της Λευκορωσίας», γράφει.
Πηγή: iefimerida.gr