Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ουκρανία: Νέες καταγγελίες για βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια – Υποβρύχια drones από τη Βρετανία

Πρέπει να διαβάσετε

Φόβοι για ραδιενεργή διαρροή από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την προέλευση των βομβαρδισμών του, την ώρα που η Βρετανία ενισχύει την ουκρανική πλευρά με υποβρύχια drones.

Το Σάββατο η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί από το μεσημέρι του Σαββάτου, με κίνδυνο διαρροών και πυρκαγιάς, έπειτα από βομβαρδισμούς για τους οποίους οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι κατηγορούν οι μεν τους δε επί αρκετές εβδομάδες.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει έξι υποβρύχια drones στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να εξουδετερώνει θαλάσσιες νάρκες που έχουν ποντιστεί από τη Ρωσία στα ανοικτά των ακτών της και ότι θα εκπαιδεύσει ουκρανούς στρατιωτικούς στον χειρισμό τους.

Τα «ελαφρά και αυτόνομα» μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα αυτά «σχεδιάστηκαν για χρήση σε αβαθή παράκτια περιβάλλοντα» και είναι «ικανά να λειτουργούν αποτελεσματικά σε βάθος ως και 100 μέτρων για να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν νάρκες (…) ώστε το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να τις εξουδετερώνει», εξήγησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δεκάδες μέλη του ουκρανικού Ναυτικού θα εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των drones κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών, η εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει για τους πρώτους εξ αυτών». Η εκπαίδευση στη χρήση τους θα γίνει από στρατιωτικούς της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η χορήγηση αυτής της στρατιωτικής βοήθειας ανακοινώθηκε καθώς, πάντα σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, «η Ρωσία μεταμορφώνει την τροφή σε όπλο καταστρέφοντας την ουκρανική γεωργία και επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα για να εμποδίζει την εξαγωγή της».

Αν και ορισμένα φορτηγά πλοία που μετέφεραν σιτηρά μπόρεσαν να φύγουν από την Ουκρανία, δυνάμει των όρων συμφωνίας που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ, οι εξαγωγές τροφίμων «παρεμποδίζονται από τις θαλάσσιες νάρκες που ποντίστηκαν από ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος των ακτών», κατά το Λονδίνο.

Τον Μάιο, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη χορήγηση στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας 300 εκατ. λιρών (355 εκατ. ευρώ), στην Ουκρανία, έπειτα από το προηγούμενο πακέτο 450 εκατ. λιρών, που αποτελείτο κυρίως από πυραύλους.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ξεπεράσει τους έξι μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε με επιτυχία μια μέθοδο αντιστασιακού πολέμου που αναπτύχθηκε από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, προκειμένου να αντεπιτεθεί στον εξαιρετικά ανώτερο ρωσικό στρατό.

Το «Resistance Operating Concept» αναπτύχθηκε το 2013 μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με τη Γεωργία, αλλά η αξία του έγινε αντιληπτή μόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014.

Η σχεδόν αναίμακτη κατάληψη και προσάρτηση από τη Ρωσία κατέπληξε την Ουκρανία και τη Δύση, εντείνοντας τη μελέτη για το πώς να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συνολικής άμυνας που να περιλαμβάνει όχι μόνο τον στρατό, αλλά και τον άμαχο πληθυσμό. Η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρεται να αποτελεί το πεδίο εφαρμογής του.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα