Τηλεοπτικό διάγγελμα απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου καταδίκασε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για πόλεμο, λέγοντας ότι «δημοκρατία αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας» και πως «η ελευθερία μας δεν είναι πλέον δεδομένη». Όπως διαμήνυσε, θα παραμείνει σε επαφή «όσο μπορεί και όσο χρειάζεται» με τον Ρώσο πρόεδρο ώστε να αποτραπεί «διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης».
«Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τις πιο σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας. Οι μέρες που έρχονται πιθανότατα θα είναι όλο και πιο δύσκολες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες. Απευθύνω στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την αδελφική υποστήριξη της Γαλλίας» είπε αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν.
Κατηγορώντας τον Πούτιν ότι εσκεμμένα επέλεξε τον πόλεμο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή βάσεις στην Ουκρανία. «Αυτός ο πόλεμος είναι ο καρπός ενός πνεύματος εκδίκησης γεννήθηκε από μια ρεβιζιονιστική ανάγνωση της ιστορίας της Ευρώπης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σήμερα το απόγευμα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με συντριπτική ψήφο, αυτή την επίθεση. Η διεθνής κοινότητα έδειξε έτσι την ενότητά της», συνέχισε.
«Αρκετές εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες έφτασαν χθες σε ρουμανικό έδαφος. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Γνωρίζουμε τι μας δένει με αυτόν τον μεγάλο ευρωπαϊκό λαό που είναι ο ρωσικός λαός» σημείωσε και τόνισε:
«Επέλεξα να μείνω σε επαφή και θα παραμείνω -για όσο μπορώ και όσο χρειάζεται- με τον πρόεδρο Πούτιν, για να αποτρέψω τη διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης».
«Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι και θα είναι ευπρόσδεκτοι στην ήπειρό μας. Η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης της»
«Αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν την αλλαγή εποχής. Η δημοκρατία αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας. Η ελευθερία μας, των παιδιών μας, δεν είναι πλέον δεδομένη. Είναι ένας διαρκής αγώνας», υπογράμμισε.
«Η χώρα μας λοιπόν θα αυξήσει τις επενδύσεις στην άμυνά της» διαβεβαίωσε, κάνοντας λόγο για στήριξη της οικονομίας, της έρευνας, της καινοτομίας, σε μια «στρατηγική ανεξαρτησίας».
«Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε άλλους, ειδικά από το ρωσικό αέριο. Θα υπερασπιστώ μια στρατηγική ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας, είπε.
Πηγή: cnn.gr