Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ουκρανία: Η ψυχρή αμηχανία του Πούτιν την Ημέρα της Νίκης και η εκτίμηση Μπάιντεν για ρωσικό αδιέξοδο στον πόλεμο

Πρέπει να διαβάσετε

Εν μέσω φημών για την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν – εμφανίστηκε με πρόβλημα στο περπάτημα και με κουβέρτα στα πόδια του όταν καθόταν κατά την παρέλαση της Δευτέρας στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο της νίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – η Δύση προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την ψυχρά αμήχανη επιλογή του ρώσου προέδρου να μην αποκαλύψει τίποτα από τις προθέσεις του για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. Ούτε καν να μιλήσει για «νίκη» και «κέρδη» από την εισβολή στη γειτονική χώρα, πόσο μάλλον να επαναλάβει τις ακραίες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Η πρώτη εκτίμηση ήρθε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε ουσιαστικά την άποψη ότι ο Πούτιν είναι σε αδιέξοδο. «Ο ρώσος πρόεδρος είναι εξαιρετικά υπολογιστής και το πρόβλημα του είναι τώρα πως δεν έχει δρόμο να βγει από τη σύρραξη» είπε μάλλον ανήσυχος ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο ίδιος και κυβέρνησή του εξετάζουν τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Πούτιν πίστευε εσφαλμένα ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα διέλυε το NATO και την ΕΕ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Προς επίρρωση αυτού ο Μπάιντεν υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα για την επιτάχυνση στις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο – η αμερικανική βοήθεια συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό προς την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση επικρατεί θολό τοπίο και μυστήριο για τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τα όσα έγιναν στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα και την σχετικά χαμηλών τόνων ομιλία του για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά και έναντι της Δύσης, η οποία στηρίζει αποφασιστικά το Κίεβο, αυτούς του δυόμιση μήνες από την έναρξη στη ρωσικής εισβολής στη μαρτυρική χώρα.

Την ημέρα της επετείου (9 Μαΐου) από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν απέφυγε να μιλήσει, όπως πολλοί περίμεναν, για νίκη του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ενώ δεν προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Δύσης, «ξεχνώντας» εντελώς και τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει η Μόσχα για χρήση πυρηνικών όπλων. Σε καμία περίπτωση βέβαια η ομιλία του δεν παρέπεμπε σε «συντέλεια του κόσμου», όπως είχε αναφερθεί από τον δυτικό τύπο και είχε σκορπίσει φόβο και ανησυχία για τις προθέσεις του. Ούτε καν κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που θα τον βοηθούσε, όπως είχε εκτιμηθεί, να επιστρατεύσει κι άλλες δυνάμεις για τις επιθέσεις στη γειτονική χώρα.

Εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του να μην μιλήσει καν για την κατάληψη της Μαριούπολης, ή τα εδαφικά κεκτημένα στα οποία αναφέρεται τελευταία η Μόσχα, για την προέλαση του ρωσικού στρατού ιδίως στην ανατολική Ουκρανία – τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ – και ενώ οι επιθέσεις στο νότιο, παραθαλάσσιο μέτωπο έως την Οδησσό ή και δυτικότερα, συνεχίζονται.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε περισσότερο να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η χώρα του απειλούνταν από τις κινήσεις του ΝΑΤΟ και της Δύσης στην Ουκρανία και η επίθεση της 24ης Φεβρουαρίου ήταν μία «προληπτική απάντηση» σε αυτόν τον κίνδυνο.

Λίγο αργότερα ο Πούτιν διαμήνυσε βέβαια προς κάθε κατεύθυνση ότι «η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα έχει αποτέλεσμα» και ότι «όλα τα σχέδια της Ρωσίας υλοποιούνται», αλλά η κίνησή του να μην κλιμακώσει τις απειλές και να επιλέξει μία στάση «μη περαιτέρω έντασης», είναι δυσερμήνευτη στα ευρωπαϊκά κέντρα και την Ουάσιγκτον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αίσθηση περί ρωσικής υποχωρητικότητας. Άλλωστε δεν υπήρξε και κάποιο σημάδι ή μήνυμα ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και τερματισμό του πολέμου σύντομα.

Ουδείς γνωρίζει εάν όλη αυτή η εμφάνιση του Πούτιν είναι μία μετρημένη επιλογή, ώστε να μην αποκαλυφθεί η παραμικρή διάθεση του Κρεμλίνου ή πρόκειται για μία προσπάθεια που απαντά σε εσωτερικές πιέσεις για μη κλιμάκωση του πολέμου.

Απαντώντας στον Ρώσο πρόεδρο για τη δικαιολόγηση της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσε ότι είναι κατάφωρος παραλογισμός και προσβολή στα θύματα της εισβολής, αλλά και στην αλήθεια να μιλά ο Πούτιν για αμυντικό πόλεμο. Ο Πράις μίλησε για «προσχεδιασμένο πόλεμο» εκ μέρους της Μόσχας.

Στο μεταξύ οι επιθέσεις στο Ντονμπάς και οι βομβαρδισμοί στην Οδησσό συνεχίζονται. Μάλιστα μία πυραυλική επίθεση στο μεγάλο λιμάνι της νοτιοδυτικής Ουκρανίας σημειώθηκε όταν ήταν εκεί, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ουκρανία το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος οδηγήθηκε σε καταφύγιο.

Το μήνυμα στήριξης Μακρόν – Σολτς στο Κίεβο

Από το Βερολίνο, όπου είχαν θερμή συνάντηση ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρώπη θα συνεχίζει να την στηρίζει», ενώ απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Η Ουκρανία πρέπει να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις, τους όρους των οποίων θα αποφασίσει η ίδια» είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος έχει βαθιές συνέπειες για όλους μας, τους πολίτες της Ευρώπης και γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη κοινής δράσης». Ο Σολτς διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ‘‘υπαγορευμένη ειρήνη’’, που θα προσβάλλει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Πάντως ο Μακρόν ξεκαθάρισε χθες, κατά την ομιλία του νωρίτερα στο ευρωκοινοβούλιο, ότι θα χρειαστούν ίσως και δεκαετίες για να μπει η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα αυτή «είναι ήδη σήμερα βασικό μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της Ένωσής μας». Όπως διευκρίνισε όμως χαρακτηριστικά «ακόμα και αν της χορηγούσαμε την υποψηφιότητα για ένταξη αύριο, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία αυτή θα έπαιρνε αρκετά χρόνια, στην πραγματικότητα πιθανότατα και αρκετές δεκαετίες».

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα