To ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αναληθείς τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Κίεβο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση συναγερμού από νωρίς το πρωί βρίσκεται η Ουκρανία, υπό την απειλή ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, ως απάντηση, στη μεγαλύτερη ουκρανική επίθεση που δέχτηκε η ρωσική πρωτεύουσα, από την αρχή του πολέμου.
Mαίνονται σκληρότατες μάχες, όπως εδώ και περίπου 1.000 μέρες. Σε μια βδομάδα κλείνουμε 1.000 μέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαμε 5 νεκρούς στο Μικολάιβ και άλλον έναν νεκρό στη Ζαπορίζια. Υπήρξαν επιθέσεις με drones σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας.
Το πρωί είχαμε μαζική αντιπυραυλική σειρήνα σε όλη τη χώρα, καθώς σηκώθηκαν ρωσικά MIG και έκαναν προσομοίωση επιθέσεων με πυραύλους, οπότε, πάρα πολλοί κάτοικοι και του Κιέβου και των άλλων ουκρανικών μεγάλων πόλεων κατέβηκαν στα υπόγεια καταφύγια, ενώ οι αρχές έκλεισαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα πληγούν εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ουκρανική πλευρά, επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών, διαψεύδει ότι ειδοποιήθηκε για την συνομιλία που είχε την περασμένη Πέμπτη ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Να πούμε ότι την ερχόμενη Τετάρτη, επίσης στην Αμερική, αναμένεται η συνάντηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με θέμα την Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να πείσει τον Τραμπ να συνεχίσει την βοήθεια προς την Ουκρανία.
Φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Βεβαίως, να πούμε ότι αυτή ήταν μια ανεπίσημη συζήτηση, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι μόνο από τα δημοσιεύματα και αυτή τη στιγμή δεν είχαμε επίσημη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για αυτό το θέμα, αλλά με βάση τα δημοσιεύματα ζήτησαν να να υπάρχει προσπάθεια προς εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.
Κάτι το οποίο είχε πει νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ και στη συζήτηση που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου είπε, σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, αλλά θα δώσει μια χαραμάδα στη διπλωματία προκειμένου να βρεθεί κάποια ειρηνευτική λύση.
Αλλαγή στρατηγικής
Φαίνεται η αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ, μετά την εκλογή Τραμπ, ο οποίος είχε κάνει εμπρηστικές δηλώσεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ουκρανοί ετοιμάζονται εδώ και μήνες για αυτή την αλλαγή στρατηγικής, η οποία είχε προϊδεαστεί από δηλώσεις που είχαν γίνει πριν από τις εκλογές.
Κυρίως το θέμα που τους ενδιαφέρει είναι η παροχή όπλων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Οι Ουκρανοί ψάχνουν εναλλακτικές – τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες -και εντός του ΝΑΤΟ και σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Νότια Κορέα.
Οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες στην Ουκρανία αναμένονται δύσκολοι.