Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γείτονές της για την αύξηση της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να εισάγει σε 2GW από το σημερινό 1,7GW, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις ενέργειας που προκαλούνται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Denys Shmyhal.
Ο ουκρανικός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις συχνές ρωσικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά τη διάρκεια του πολέμου που διαρκεί περισσότερο από 27 μήνες. Οι επιθέσεις εντάθηκαν τον Μάρτιο, θέτοντας εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, προκαλώντας μπλακάουτ και ωθώντας τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.
«Η κατάσταση στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής μας», δήλωσε ο Shmyhal σε κυβερνητική συνεδρίαση. «Επί του παρόντος, δεν μπορούμε να εισάγουμε περισσότερα από 1,7GW. Διαπραγματευόμαστε για να αυξήσουμε τον όγκο σε περισσότερα από 2 GW. Έχουμε όλες τις τεχνικές δυνατότητες για να το κάνουμε».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία είναι σε θέση να βασίζεται σε εισαγωγές ενέργειας έως και 1,7GW από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Το Κίεβο εφαρμόζει επίσης μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία επισκευών και μεταρρυθμίζει τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του και να τον καταστήσει λιγότερο συγκεντρωτικό.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στον ουκρανικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προκαλέσει ζημιές άνω του 1 δις δολαρίων, οδηγώντας στην απώλεια 8.000 MWh παραγωγικής ικανότητας. Ο Shmyhal δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους βιομηχανικούς καταναλωτές που εισάγουν περίπου το 80% των αναγκών τους.
Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας προβλέπει ένα μέσο εθνικό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 5% φέτος και του χρόνου. Είχε μειώσει την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 3% από τον αρχικό στόχο του 3,6% λόγω των ζημιών στον ενεργειακό τομέα.