Όταν Έλληνας Καθηγητής διδάσκει ελληνοτουρκικές σχέσεις σε Τούρκους φοιτητές (Συνέντευξη)

Πρέπει να διαβάσετε

O Δημήτρης Τριανταφύλλου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μάθημα αυτό το διδάσκει τα τελευταία 10 χρόνια στην Τουρκία. Πως είναι άραγε ένας Έλληνας καθηγητής ν’ απευθύνεται σε Τούρκους φοιτητές και να θέτει επί τάπητος τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ποια είναι η αντιμετώπιση που έχει και ποια είναι η απήχηση του Ερντογάν στη χώρα του;

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο προήχθη και πλέον είναι ο πρώτος Έλληνας τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σε τουρκικό πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, μίλησε στο Creta24 για την εμπειρία του στη γειτονική χώρα.

«Η εθνικότητά μου εμπνέει οικειότητα σε πολλούς φοιτητές μου»

Η απόφαση για κείνον να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Τουρκία, ελήφθη με σχετική ευκολία, αφού το είδε σαν πρόκληση. Στο ερώτημα πόσο εύκολο είναι ένας Έλληνας να διδάσκει διεθνείς σχέσεις σε Τούρκους φοιτητές, εκείνος απάντησε: «Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Οι Τούρκοι φοιτητές δε διαφέρουν ιδιαίτερα από τους φοιτητές σε Ελληνικά πανεπιστήμια ή σε ιδρύματα του εξωτερικού. Πολλοί από τους φοιτητές μου, μου έχουν δείξει ιδιαίτερη οικειότητα, επειδή είμαι Έλληνας κι επιμένουν να παρακολουθούν τα μαθήματά μου και να ζητούν συμβουλές για τα μελλοντικά τους σχέδια.»

Το μάθημα δεν επικεντρώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως σε μεταπτυχιακά και με διδακτορικούς φοιτητές, γίνονται πιο αναλυτικές σχετικές συζητήσεις. «Πρόσφατα για παράδειγμα, εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσεως, μου ζητήθηκε από φοιτητική οργάνωση εθνικής εμβέλειας, να συζητήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις live στο Instagram. Η συζήτηση ήταν πολιτισμένη και είχε μεγάλη απήχηση» σημείωσε ο κ. Τριανταφύλλου.

«Η τουρκική κοινωνία δεν είναι μονολιθική»

Ο Καθηγητής αναφερόμενος στην τουρκική κοινωνία, τόνισε πως είναι πολυσύνθετη όπως όλες οι κοινωνίες. «Εκφράζει διαφορετικές απόψεις και τάσεις. Μπορεί να μην εκφράζεται όσο ανοιχτά εκφράζεται η ελληνική κοινωνία, αλλά έχει άποψη για τα δικά μας ζητήματα και δεν είναι μονολιθική. Όσο πιέζεται οικονομικά αλλά και ιδεολογικά, τόσο περισσότερο ανοιχτόμυαλη μπορεί να γίνει. Οι νέοι της Τουρκίας δεν ασχολούνται με τα κοινά, όσο θα μπορούσαν, άλλα η αβεβαιότητα για το μέλλον και η δυσαρέσκεια για την παρούσα κατάσταση, έχει ωθήσει κάποιους νέους να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες.»

«Ριψοκίνδυνη η έκφραση διαφορετικής άποψης»

Ο κ. Τριανταφύλλου ξεκαθάρισε πως οι θέσεις του Ερντογάν, δεν απηχούν απαραίτητα το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας κι εξήγησε: «Οι Τούρκοι πολίτες δε θεωρούν απαραίτητα ότι ο Ερντογάν έχει σε όλα δίκιο, αλλά δεν εκφράζουν την αντίθεσή τους ανοιχτά. Δεδομένου ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι εθνικό ζήτημα, η έκφραση διαφορετικής άποψης είναι λίγο ριψοκίνδυνη.»

Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει επομένως η απορία, πόσο ελεύθερα μπορεί ένας ακαδημαϊκός στην Τουρκία να διδάσκει το μάθημά του, ιδιαίτερα όταν αυτό σχετίζεται με εθνικά θέματα. «Μέχρι στιγμής διδάσκω με αρκετή ελευθερία. Γνωρίζω καλά σε ποια χώρα εργάζομαι κι έχω μάθει να προσαρμόζω τα μαθήματά μου αναλόγως, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η έννοια και η ουσία. Έχω μπορέσει μέχρι στιγμής να προστατεύσω τον πνευματικό και αξιακό ζωτικό μου χώρο, διδάσκοντας τα μαθήματά μου όπως θέλω.», απάντησε ο κ. Τριανταφύλλου.

«Διχασμένοι οι Τούρκοι για τη μετατροπή εκκλησιών σε τεμένη»

Ως προς την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί χριστιανικές εκκλησίες, ο κ. Τριανταφύλλου σχολίασε: «Δεν είναι δεδομένο ότι η πλειοψηφία επικροτεί τις αποφάσεις αυτές. Διάφορες μετρήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη και ότι η κυβέρνηση δεν έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική μετατροπής χριστιανικών εκκλησιών σε τεμένη, δημιουργεί υπαρξιακές ανησυχίες στους πολίτες που βλέπουν τη σταδιακή αλλοίωση της αρχής της κοσμικότητας, που είναι ένας από τους πυλώνες της σύγχρονης Τουρκίας από την ίδρυσή της το 1923. Η σταδιακή μετατροπή του πολιτεύματος σε κάτι άλλο, όπου θα επικρατήσει μια μορφή πολιτικού Ισλάμ, προκαλεί έντονους προβληματισμούς στο εσωτερικό της χώρας.»

 

Φαίη Σφακιωτάκη

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα