Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
8.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οριστικά «κόκκινο» στα υπεράκτια αιολικά σε Ελούντα και Κάτω Ζάκρο

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

«Κόκκινο» άναψε το Υπουργείο Πολιτισμού στο ενδεχόμενο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόλπο της Ελούντας και ανοιχτά της Κάτω Ζάκρου. Στο πλαίσιο της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, το υπουργείο Πολιτισμού βάζει οριστικά στο αρχείο τους προκαταρκτικούς φακέλους για τις δύο αυτές θαλάσσιες περιοχές.

Το υπουργείο επικαλείται «λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» ενώ για τις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά και η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Την απόφαση υπογράφει η ίδια η Υπουργός Λίνα Μενδώνη και ουσιαστικά ρίχνει τους τίτλους τέλους σε κάθε ενδεχόμενο ή περαιτέρω συζήτησης για επενδύσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κάτω Ζάκρο και την Ελούντα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν εγκρίνει τη χωροθέτηση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή της Κάτω Ζάκρου επειδή υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αντιστοίχως, ανάβει «κόκκινο» και για τη χωροθέτηση στον κόλπο της Ελούντας καθώς οι προτεινόμενες εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπαιράκτιων Αιολικών Πάρκων περιβάλλουν το ακρωτήριο Αφορεσμένου και βρίσκονται σε εγγύτητα με την νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία.

Στην ίδια απόφαση, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 2 Αυγούστου, το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις τη Στρατηγική Μελέτη για τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε συνολικά 15 θαλάσσιες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και την περιοχή της Σητείας, απέναντι από τον Αθερινόλακο.

Η έγκριση δίνεται με τον όρο ότι στο επόμενο στάδιο μελετών, θα υποβληθούν μελέτες με αναλυτική τεχνική περιγραφή, ακριβή στοιχεία χωροθέτησης και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η απόσταση και η σχέση των συγκεκριμένων υπεράκτιων αιολικών πάρκων με πιθανές χερσαίες και ενάλιες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει σύνθημα επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να «τρέξει» άμεσα η διενέργεια των ερευνών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η Κρήτη έχει περίοπτη θέση στον σχεδιασμό της πολιτείας καθώς η δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Σητεία, και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο οικόπεδο απέναντι από τον Αθερινόλακο, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου.

Το 2024 θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο καθώς εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε στη συνέχεια να “τρέξουν” οι διαδικασίες στις επιλεγμένες περιοχές.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα