Χαμένη χαρακτηρίζουν την φετινή τουριστική περίοδο πράκτορες και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου βλέποντας τις διαστάσεις που λαμβάνει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.», το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η σεζόν να ξεκινήσει δειλά δειλά και με περιορισμένες κρατήσεις σε ένα τρίμηνο, δηλαδή από Ιούλιο και το χειρότερο σενάριο είναι τα ξενοδοχεία να μην ανοίξουν καθόλου. Το σενάριο αυτό, αν και απογοητευτικό, δεν φαντάζει πολύ μακρινό, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε παράταση των μέτρων απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και επίσης, όπως λένε οι ξενοδόχοι, αν οι κρατήσεις είναι περιορισμένες δεν θα συμφέρει κανέναν επιχειρηματία να θέσει σε λειτουργία μια μεγάλη μονάδα με χαμηλές πληρότητες.
Από την άλλη ο φόβος που κυριαρχεί στην Ευρώπη για τα ταξίδια αλλά και η οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με τις εργασιακές συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν.
Μονόδρομος για την ανάκαμψη του κλάδου, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, είναι το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί φαρμακευτική αγωγή ή εμβόλιο, διαφορετικά όπως επισημαίνουν η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε για την επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα, η πανδημία του κορωνοϊού, που επέβαλε μέτρα όπως την αναστολή λειτουργίας των μονάδων δωδεκάμηνης λειτουργίας -πλην όσων θα λειτουργούν κατ’ εξαίρεση ανά περιφερειακή ενότητα, την αναστολή ανοίγματος όλων των εποχικών καταλυμάτων, τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το κλείσιμο συνόρων με την Τουρκία, την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα έχει αλλάξει όλα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια τουριστική οικονομία.
Υπενθυμίζεται πως και η Aegean προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των πτήσεων εξωτερικού έως τις 30 Απριλίου, ενώ και η Ryanair θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά της από τον Ιούλιο, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρία. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών tour operators, όπως οι γερμανικοί DER Touristik και Alltours που φέρνουν στην Ελλάδα υψηλό όγκο τουριστών, έχουν προχωρήσει στην ακύρωση μέχρι τα τέλη του Απριλίου όλων των ταξιδιωτικών πακέτων και των ατομικών ταξιδιών. Την ίδια ώρα ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης, η TUI, έχει αναστείλει το παγκόσμιο πρόγραμμά της έως και τις 23 Απριλίου.
Έντονα προβληματισμένοι και ανήσυχοι πράκτορες και ξενοδόχοι
Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζουν τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι του νομού. Με τις σημαντικότερες χώρες – «δεξαμενές» τουριστών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία να έχουν πληγεί σημαντικά, ακόμη και αν τα σύνορα ανοίξουν και τα αεροπορικά αεροδρόμια αποκατασταθούν, υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός για το πόσοι τουρίστες θα προχωρήσουν σε κράτηση κάποια στιγμή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επιπλέον, με την οικονομία και την απασχόληση να έχουν χτυπηθεί σημαντικά σε αυτές τις χώρες, εγείρονται ερωτήματα για τη δυνατότητα που θα υπάρχει για ταξίδια.
Επιχειρηματίες του τουρισμού εξηγούν πως η ταξιδιωτική κίνηση και εμπιστοσύνη θα αργήσουν πολύ να αποκατασταθούν, πιθανόν ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Με τις κρατήσεις να βρίσκονται στο μηδέν, δεν είναι σίγουρο πως οι επιχειρηματίες θα προχωρήσουν τελικά σε άνοιγμα των μονάδων τους, για το οποίο θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί ήδη οι εργαζόμενοι, η τροφοδοσία και πληρότητες που να καθιστούν συμφέρουσα τη λειτουργία. Οι πληροφορίες θέλουν μεγάλη μερίδα των ξενοδόχων, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς που εξαρτώνται από τις κρατήσεις των tour operators να εξετάζουν σοβαρά το πότε και εάν θα ανοίξουν.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις. Από κει και πέρα, όταν ανακαλυφθεί το φάρμακο για να αισθανθεί ο κόσμος ασφάλεια, τότε θα ξαναμιλήσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι και θα δούμε ποιοι τουρ οπερέιτορς θα υπάρχουν ακόμα, ποιες αεροπορικές εταιρίες θα πραγματοποιούν δρομολόγια, ποια ξενοδοχεία θα μπορούν να ανοίξουν και σε ποια κατάσταση θα είναι η πληρότητα των ξενοδοχείων. Είναι προφανές ότι αν ένα ξενοδοχείο έχει πληρότητα της τάξεως του 30% δεν θα μπορέσει να ανοίξει, τα οφέλη θα είναι ανύπαρκτα και η χασούρα μεγάλη, επομένως, αν δεν βρεθεί φάρμακο ο τουρισμός μεταφέρεται για 2021 με ότι αυτό συνεπάγεται και εννοείται ότι και το 2021 θα είναι μια χρονιά προβληματική, καθώς θα έχει μετακυλήσει το υπάρχον πρόβλημα σε κάποιο βαθμό».
Αναφερόμενος στη νέα τουριστική περίοδο ο κ. Τσακαλάκης σημείωσε: «Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, εκτιμώ ότι τα ξενοδοχεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Τα στοιχεία που έχουμε είναι απογοητευτικά. Τις προηγούμενες ημέρες η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώσε ότι προτίθεται να σταματήσει τις πτήσεις για ένα εξάμηνο. Αυτό είναι καταστροφικό, καθώς η Μεγάλη Βρετανία είναι η δεύτερη τροφοδότρια χώρα του ελληνικού τουρισμού. Εάν αυτοί σταματήσουν να ταξιδεύουν η σεζόν είναι χαμένη. Από την άλλη ακόμα και να έρθουν κάποιοι χωρίς συμπτώματα, αλλά έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, θα έχουμε μετάδοση του ιού στα ξενοδοχεία και στους εργαζόμενους τους, οπότε αυτόματα μπαίνει το ξενοδοχείο σε καραντίνα άρα δεν υπάρχει όφελος για κανέναν. Το καλύτερο σενάριο είναι να ανοίξουμε τον Ιούλιο, ενώ το χειρότερο είναι να μην ανοίξουμε καθόλου. Εκτιμώ ότι θα έχουμε παράταση της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων και περνά της 30ης Απριλίου. Ότι και να λέμε τώρα είναι υποθέσεις».
Ως μια οικονομικά καταστροφική χρονιά χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν ο πρόεδρος του Συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ελλάδας, Γιώργος Πελεκανάκης, ο οποίος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όπου κυριαρχεί ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη, το οικονομικό πλήγμα για τον τουρισμό θα ‘ναι τεράστιο.
«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Η σεζόν θα ξεκινήσει τον Ιούνιο ενδεχομένως και τον Ιούλιο, αλλά η όλη κατάσταση είναι ρευστή, διότι δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εικόνα που θα διαμορφωθεί στις χώρες του εξωτερικού. Δεν ξέρουμε ποιοι πράκτορες και ποιες εταιρίες θα επιβιώσουν από όλη αυτή την κρίση, ενώ θεωρώ σχεδόν αβέβαιο ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε κανονικά για τους μικρούς τουρ οπερέιτορς. Θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Την ίδια στιγμή δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη, τι θα γίνει με την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και αν τα μαθήματα συνεχιστούν το καλοκαίρι, γεγονός που θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τα ταξίδια των Ευρωπαίων. Την ίδια στιγμή η ψυχολογία του κόσμου είναι το βασικότερο, το οποίο δεν ξέρουμε πώς και αν θα αντιμετωπιστεί και αν οι πολίτες της Ευρώπης θα καταφέρουν να ταξιδέψουν. Ειλικρινά δεν ξέρω πότε και αν θα μπορέσουν όλα τα ξενοδοχεία να ανοίξουν, διότι αν οι πληρότητες είναι χαμηλές, δεν θα υπάρχει όφελος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί υπάλληλοι θα παραμείνουν στην ανεργία, αφού δεν θα υπάρχει δουλειά για όλους. Δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, ενώ θεωρούμε δεδομένη την παράταση της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων και πέραν της 30ης Απριλίου. Τα πράγματα μεταβάλλονται καθημερινά και το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι τη φετινή σεζόν θα είναι μια οικονομικά καταστροφική τουριστική περίοδο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νομού, Στράτος Μπερέτης, είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο ακυρώσεις και τίποτα άλλο. Όλα τα συμβόλαια guarantee έχουν «παγώσει» και έχουν μετατραπεί σε allotment, δηλαδή όσοι έρθουν, αν έρθουν, θα πληρωθούν με την τιμή που συμφωνήθηκε. Αν ξεκινήσει φέτος η σεζόν, αυτό θα γίνει από τον Ιούλιο, με βάση και το μέχρι στιγμής προγραμματισμό των αεροπορικών εταιριών, άρα το πρώτο τρίμηνο (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) είναι χαμένο. Θεωρώ ότι μόνος τρόπος να υπάρξει σεζόν φέτος είναι να βρεθεί άμεσα θεραπεία για τον κορωνοϊό, καθώς και τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του ιού. Παρακαλάμε να λυθεί το θέμα φέτος για να έχουμε σεζόν του χρόνου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο φόβος που κυριαρχεί για ταξίδια. Υπάρχει και το ζήτημα που έχει να κάνει με την αναστολή εργασίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Άρα όταν και αν λυθεί το θέμα θα επιστρέψουν όλοι στις δουλειές τους και το τελευταίο που θα σκέφτονται είναι οι διακοπές. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος που βάλλεται και ο τελευταίος που ανακάμπτει, για αυτό και πρέπει να στηριχτούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά γραφεία, έτσι ώστε όταν λήξει όλο αυτό να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν».
«Αν όλα πάνε καλά έως τέλη Μαΐου, ίσως δεν χάσουμε την τουριστική περίοδο»
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του το βράδυ σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Αντ1 σημείωσε ότι, «Αν όλα πάνε καλά και κερδίσουμε τη μάχη της υγείας, μέχρι το τέλος Μαΐου, τότε τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ καλύτερα από ότι νομίζουμε» και αυτό όπως εξήγησε να μας οδηγήσει να μην χαθεί η τουριστική χρονιά, καθώς η χώρα μας θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι: «τότε ενδεχομένως να ανακύψει ένα νέο ζήτημα. Ότι θα θέλουν να έρθουν οι τουρίστες στη χώρα μας και θα έχουμε εμείς ενδοιασμούς για να μην ξεκινήσει ένας νέος κύκλος κρίσης στην υγεία».
«Γι’ αυτό, συνέχισε ο ίδιος, εμείς θέλουμε να βάλουμε τα rapid test, για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε όλες τις εισόδους της χώρας και για τους τουρίστες και για εμάς».
Ο υπουργός, για να καταδείξει ότι η τουριστική χρονιά δεν έχει χαθεί ακόμη, ανέφερε ότι μεγάλος επενδυτικός όμιλος που έχει στόχο να πραγματοποιήσει σημαντική τουριστική επένδυση στη χώρα μας αλλά σταμάτησε λόγω της κρίσης στην υγεία, επικοινώνησε πρόσφατα μαζί του και του εξέθεσε την πρόθεση, μόλις αρθούν τα μέτρα για την καραντίνα, να προχωρήσει άμεσα η αδειοδότηση. Ο ίδιος συνέχισε ότι αυτό που του γνωστοποιήθηκε από την εταιρεία είναι ότι ακόμη και το Μάιο, αν προχωρήσει η αδειοδότηση, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προλάβει να λειτουργήσει το ταχύτερο η επένδυση, ακόμη και φέτος.
Πηγή: rethnea.gr