Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
29.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ωριμάζει το μεγάλο project της Κρήτης που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Ένα από τα μεγαλύτερα project υποθαλάσσιας διασύνδεσης σε επίπεδο Ευρώπης σχεδιάζεται στην Κρήτη και η υλοποίησή του αναμένεται να αλλάξει πλήρως το ενεργειακό status quo της Μεσογείου.

Πρόκειται για την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, με προοπτικές επέκτασης μέχρι το Ισραήλ, η οποία εξετάζεται πλέον επί ρεαλιστικής βάσης και με συγκεκριμένο οργανόγραμμα.

Το έργο ωριμάζει με γρήγορους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα, κατασκευαστικό, χρηματοδοτικό και ρυθμιστικό.

Η τελευταία εξέλιξη αφορά στη σύσταση της διοικητικής δομής του Great Sea Interconnector, της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων και την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορά στη διαχείριση κονδυλίων για έργα που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο Projects of Common Interest (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ παραμένει στον επικαιροποιημένο χάρτη των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που αφορά σε σημαντικές διασυνοριακές υποδομές οι οποίες συμβάλουν στην ενοποίηση των ενεργειακών δικτύων των χωρών της Ευρώπης.

Ο σκοπός των έργων αυτών είναι να συμβάλλουν στην υλοποίηση της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φθηνή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια σε συνδυασμό με τους στόχους για τη μακροπρόθεσμη απανθρακοποίηση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων.

Το επόμενο ορόσημο είναι η διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του Great Sea Interconnector, καθώς αναμένεται άμεσα η οριστική απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις του ΑΔΜΗΕ με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Προηγήθηκαν επαφές της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα το χρονοδιάγραμμα του έργου και τα επόμενα βήματα σχετικά με την χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ενδεικτικό της ισχυρής στήριξης της ΕΕ προς το project είναι η αύξηση της προχρηματοδότησης από τη CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), από τα 55,2 εκατ. ευρώ του αρχικού δικαιούχου (ΕuroAsia Interconnector) στα 164,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης.

Εξάλλου, ήδη είναι σε φάση κατασκευής τα καλώδια διασύνδεσης της Κρήτης (Κορακιά) με την Κύπρο (Κοφινάς).

Στο μεταξύ, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Great Sea Interconnector, που αποτελείται από τους:

1.Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο ΔΣ

2.Ιωάννη Μάργαρη, Αναπληρωτή Πρόεδρο ΔΣ

3. Ελένη Ζαρίκου, Μέλος

4.Ιωάννη Βρεττό, Μέλος

5. Liu Yin, Μέλος

6.Θεόδωρο Τσακίρη, Μέλος

7.Νικόλαο Φρυδά, Μέλος

Ως Εκτελεστικός Διευθυντής που θα είναι συνολικά υπεύθυνος για τη λειτουργία της εταιρείας ορίστηκε ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης που διατέλεσε -μεταξύ άλλων- project manager της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα