Μια ανάβαση με δραματική έκβαση. Μια 33χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της το Σάββατο 18 Ιανουαρίου κατά την προσπάθειά της να ανέβει στο Grossglockner, την υψηλότερη κορυφή της Αυστρίας στα 3.798 μ. Έχοντας ξεκινήσει με τον σύζυγό της το πρωί, γύρω στις 6:30 π.μ., δεν επέζησε των ακραίων καιρικών συνθηκών, αναφέρει η τοπική εφημερίδα Heute.
Αν και η ίδια και ο 36χρονος σύντροφός της ήταν καλά εξοπλισμένοι για να πραγματοποιήσουν την ανάβαση, η πρόοδός τους επιβραδύνθηκε σημαντικά λόγω των φυσικών και τεχνικών δυσκολιών που αντιμετώπισαν, ανέφερε η αστυνομία. Παρά τις αναποδιές αυτές, το ζευγάρι επέμεινε και ήταν αποφασισμένο να ολοκληρώσει την αναρρίχησή του τη νύχτα μέσα στην καταιγίδα και το τσουχτερό κρύο.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο εξαντλημένος τριαντάχρονος παραδόθηκε περίπου 50 μέτρα από τον σταυρό της κορυφής. Μη μπορώντας να γυρίσει πίσω, ο σύντροφός της ολοκλήρωσε την ανάβαση μόνος του, μετά από παράκληση της φίλης του, για να κατέβει από την άλλη πλευρά του βουνού και να αναζητήσει βοήθεια. Κατάφερε να κάνει μια κλήση έκτακτης ανάγκης από ένα καταφύγιο γύρω στις 3:40 τα ξημερώματα.
Το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να τη σώσει
Οι διασώστες προσπάθησαν να φτάσουν στην περιοχή με ελικόπτερο, αλλά η διάσωση έπρεπε να διακοπεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών . «Έξι από εμάς ανεβήκαμε στη γυναίκα σε περίπου πέντε ώρες, επειδή το ελικόπτερο της αστυνομίας δεν μπορούσε να μας μεταφέρει σε όλη τη διαδρομή λόγω της καταιγίδας», δήλωσε ο Toni Riepler, ένας από τους διασώστες του βουνού, όπως αναφέρει το ελβετικό μέσο ενημέρωσης Blick.
Όταν έφτασαν στο σημείο γύρω στις 10:10 π.μ., ήταν πολύ αργά- η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έπρεπε στη συνέχεια να κατεβάσουν τη σορό της τριαντάχρονης, κάτι που δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
«Ο άνθρωπος ήταν απίστευτα τυχερός που βγήκε ζωντανός», δήλωσε ο Peter Suntinger, οδηγός βουνού και ειδικός στην αυστριακή κορυφή. «Όταν είσαι εξαντλημένος, κάθε βήμα είναι δέκα φορές πιο δύσκολο. Οπότε το να θέλεις να ανέβεις στην κορυφή του Grossglockner μέσα στη νύχτα και μετά να κατέβεις ξανά είναι τρελό», πρόσθεσε.
Παρά τις προσπάθειές της, το 33χρονο θύμα δεν είχε καμία πιθανότητα επιβίωσης, σύμφωνα με τον ορειβάτη που έχει ανέβει στην κορυφή περίπου 200 φορές. «Δυστυχώς, τη στιγμή που την εγκατέλειψε ο σύντροφός της, η μοίρα της σφραγίστηκε. Μπορείς να αφήσεις κάποιον εκεί μόνο αν ξέρεις ότι οι διασώστες θα επιστρέψουν μέσα σε μια ώρα», εξηγεί ο Peter Suntinger.