«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις για την απένταξη «δικαιούχων» από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας μετά τους ελέγχους που προανήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τις συνεχείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι, υπό τον φόβο των επιτόπιων ελέγχων, ορισμένοι σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες.
Οπως επεσήμανε, έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τη σύμβασή τους με τους οργανισμούς πιστοποίησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στα προγράμματα, είτε δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποσύρουν την αίτησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η τάση αυτή καταγράφεται από τις συνεχείς οχλήσεις των κέντρων πιστοποίησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για το πώς μπορεί κάποιος να αποχωρήσει από τα προγράμματα.
Το… Κουτί της Πανδώρας για τη διενέργεια ελέγχων άνοιξε όταν στην αρμόδια για τα βιολογικά υπηρεσία του ΥπΑΑΤ έφταναν αιτήσεις από νέους μελισσοκόμους που δεν είχαν καμία σχέση με το επάγγελμα και μάλιστα με μεγάλο αριθμό αιτηθέντων κυψελών, 200-300, νούμερο που εξασφαλίζει ετήσιες επιδοτήσεις από 5.000-8.580 ευρώ. «Οταν ξεκινάει ένας νέος μελισσοκόμος, ξεκινάει με 20 κυψέλες, όχι με 200 και 300. Επιπλέον, επειδή είναι δύσκολη δουλειά, δεν εντάσσεται απευθείας στα βιολογικά προγράμματα. Ξεκινάει από τα συμβατικά. Αυτό ήταν που προκάλεσε εντύπωση στην υπηρεσία και διέταξε τη διενέργεια ελέγχων πριν από την πληρωμή», σημειώνουν στον «Ε.Τ.» κύκλοι του ΥπΑΑΤ.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι οι ξαφνικές… αποχωρήσεις δικαιούχων από το πρόγραμμα των βιολογικών αφορούν τόσο ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον κλάδο και απλώς έχουν εξασφαλίσει βεβαιώσεις από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καν έλεγχος για το αν, όντως, διαθέτουν μελίσσια, όσο και μελισσοκόμους συμβατικών κυψελών που έχουν λάβει παρανόμως πιστοποιήσεις από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι 30-35. «Ετσι, εκτός από τους πλασματικούς δικαιούχους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και όσοι έδωσαν ψευδείς πιστοποιήσεις για τα βιολογικά», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» η ίδια πηγή.
Επιπλέον, έκπληξη στους αρμοδίους προκάλεσε ο όγκος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τα βιολογικά, που ξεπερνούν κατά πολύ τον προϋπολογισμό των προγραμμάτων. Ενδεικτικά, για τη βιολογική μελισσοκομία, ο προϋπολογισμός ανέρχεται μόλις στα 18 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις που έχουν γίνει αφορούν ενισχύσεις ύψους 166 εκατ. ευρώ! Αντίστοιχα, για τη βιολογική κτηνοτροφία, οι επιδοτήσεις δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ και οι αιτούμενες ενισχύσεις αγγίζουν τα 136 εκατ. ευρώ.
Ελεγχοι
Με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για επιδοτήσεις που επιτήδειοι λάμβαναν παράνομα, το νησί μπαίνει στο στόχαστρο των ελέγχων και για τα βιολογικά προγράμματα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», στη Μεγαλόνησο ορισμένοι «δικαιούχοι» έχουν αιτηθεί επιδότηση για 234.000 βιολογικές κυψέλες, όταν ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 400.000 σε σύνολο 2,1 εκατ. κυψελών που διαθέτει η Ελλάδα.
«Αν στις 234.000 αιτηθείσες για επιδότηση βιολογικές κυψέλες προστεθούν και αυτές που είναι δηλωμένες βιολογικές από την προηγούμενη περίοδο, σημαίνει ότι τα ¾ της μελισσοκομίας στο νησί είναι βιολογικά. Αυτό δεν γίνεται. Απέχει, δε, παρασάγγας από τις αμέσως επόμενες περιφέρειες, της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι κυψέλες για τις οποίες οι δικαιούχοι έκαναν αίτηση ανέρχονται στις 134.000, και της Θεσσαλίας, όπου είναι 132.000», δηλώνει χαρακτηριστικά, στον «Ε.Τ.», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη βιολογική κτηνοτροφία. Το γεγονός ότι στην Κρήτη έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 900.000 στρέμματα για τη βόσκηση βοοειδών και αιγοπροβάτων κινητοποίησε την αρμόδια υπηρεσία, βλέποντας την απόκλιση που υπάρχει με την αμέσως επόμενη περιφέρεια, τη Θεσσαλία, όπου οι αιτήσεις που έχουν γίνει αφορούν μόλις 170.000 στρέμματα.
Σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία, θα πληρωθεί κανονικά στις 15 Ιουλίου με υπερδέσμευση, καθώς οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μέσω monitoring. Ωστόσο, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή στον «Ε.Τ.», ενδεικτικό της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στους αιτούντες επιδότηση για βιολογικά είναι το γεγονός ότι στην αρμόδια υπηρεσία φτάνουν αιτήματα για απένταξη ακόμα και για τη φυτική παραγωγή. «Είναι περίεργο κάποιος που έχει εξασφαλισμένη επιδότηση 10.000 ευρώ να ζητά να βγει από το πρόγραμμα», δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΥπΑΑΤ στον «Ε.Τ.».
Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι και όσοι τελικά είναι πραγματικά δικαιούχοι θα πληρωθούν από τον Οκτώβριο. Προτεραιότητα της κυβέρνησης, πάντως, όπως διαμηνύεται, είναι να ανακτηθούν οι παρανόμως καταβληθείσες ενισχύσεις από όσους τις έλαβαν.