Πριν από το τέλος του μήνα αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, τα οποία θα αναλάβουν να καθαρίσουν την «κόπρο του Αυγεία» στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η εντολή που υπάρχει είναι όπου υπάρχει βεβαιωμένη παράβαση να γίνεται αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή αναγκαστικά μέτρα, για την ακίνητη περιουσία, όσων επιδοτήθηκαν χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις από τον Οργανισμό. Με τον τρόπο αυτόν, επιχειρείται να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι ανακτήσεις των παράνομων επιδοτήσεων. Σε πρώτη φάση, το έργο των δύο υπηρεσιών θα είναι να ελέγξουν και να διασταυρώσουν 10.316 ΑΦΜ, τα οποία εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στο σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων. Ειδικότερα αναμένεται να ελεγχθούν:
-5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και από τη Δικαιοσύνη, πολλά εξ αυτών, από το 2019 μέχρι σήμερα για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων. Πρόκειται για πρόσωπα πέραν των υποθέσεων που ερευνά η Ευρωπαία Εισαγγελέας.
– 2.365 άτομα για παράνομες πληρωμές με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις, μετά το 2019, τα οποία επισημάνθηκαν μέσω καταγγελιών.
– Ενας πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή ερευνάται στη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα, πριν έρθει η δικογραφία και πολλούς μήνες πριν γίνει γνωστή όλη αυτή η ιστορία.
– 2.021 ΑΦΜ που είχαν δηλώσει βοσκοτόπια χωρίς ζώα στα οποία δεσμεύτηκε η πληρωμή και οι υποθέσεις τους προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη με απόφαση του υπουργού Γεωργίας.
– 730 ΑΦΜ τα οποία έχουν ήδη σταλεί για ποινική διερεύνηση μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκη. Η επιλογή αυτή έγινε από τα συνολικά 2.654 ΑΦΜ τα οποία έκαναν αιτήσεις και απορρίφθηκαν γιατί έλεγαν ότι είχαν ζωικό κεφάλαιο και δεν παρέδωσαν γάλα ή κρέας και άλλες 10.000 αιτήσεις επίσης απορρίφθηκαν..
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις μεγαλύτερες υποθέσεις, δηλαδή περιπτώσεις όπου υψηλές επιδοτήσεις κατευθύνθηκαν σε λίγα ΑΦΜ, καθώς και σε φακέλους που έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ή έχουν μπλοκαριστεί από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο λόγο στους ελέγχους θα έχει η Οικονομική Αστυνομία, η οποία λόγω αρμοδιοτήτων θα αναλάβει να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία θα διασταυρωθούν από την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση σε δηλώσεις Ε9, ηλεκτρονικά μισθωτήρια και φορολογικές δηλώσεις των αγροτών. Κάθε ΑΦΜ που θα «κουμπώνει» με παρατυπία θα περνά αυτόματα στη διαδικασία ανάκτησης των χρημάτων, με μέτρα όπως κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα 2,7 δισ. ευρώ τα πρόστιμα από το 1996
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1996 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κληθεί να πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Την περίοδο 1998-2004 η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα άνω των 860 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τα 415 εκατομμύρια ευρώ που καταλογίσθηκαν πρόσφατα από την Κομισιόν για διοικητικές αδυναμίες της περιόδου 2016-2003, η Ελλάδα θα προσφύγει στα δικαστήρια, ενώ τα 103 εκατομμύρια αφορούν την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2016-2019.