Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ομόλογα: Μειώνεται το spread του ελληνικού 10ετούς – Άνοδος στο ΧΑ

Πρέπει να διαβάσετε

Το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις αγορές μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα, το οποίο συνοδεύτηκε από διθυραμβικά σχόλια από τον ξένο Τύπο και από ευνοϊκές αναλύσεις από διεθνείς οίκους, φαίνεται ότι διατηρεί το momentum του.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τη μετεκλογική δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας. Οι αργίες σε Wall Street και Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενδεχομένως να επηρεάσουν σήμερα τις συναλλαγές στο ΧΑ, καθώς απουσιάζει ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών, ωστόσο, προς ώρας η ελληνική αγορά δείχνει να διαθέτει σημαντικές δυνάμεις για να ισχυροποιήσει την παραμονή της πάνω από τις 1.220 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετούς τίτλου να υποχωρούν κοντά στο 3,9% και το spread να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 στις 128 μονάδες. Το Reuters εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει τις προσδοκίες ότι η χώρα θα συνεχίσει τις πολιτικές της για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης του χρέους. Επισημαίνει δε, ότι οι αγορές θεωρούν ότι στις δεύτερες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία που θα της εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Το κόμμα της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέτυχε ευρεία νίκη ξεπερνώντας τις προβλέψεις, κάτι που ενίσχυσε τα κρατικά ομόλογα της χώρας, με την Ελλάδα να δανείζεται για 10 χρόνια φθηνότερα από την Ιταλία, αφού το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχών ιταλικών διευρύνθηκε μετά τις εκλογές ως στις 47 μονάδες βάσης, καθώς αν και θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, τα νέα, αύξησαν τις προσδοκίες ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του έτους, ανέφερε χαρακτηριστικά η GlobalCapital.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και το tweet του κορυφαίου αναλυτή Μοχάμεντ ελ Εριάν: «Η Ελλάδα, με λίγα λόγια, έχει γίνει μια κανονική χώρα, κι όχι [μία χώρα που προκαλεί] ανησυχία» έγραψε απομονώνοντας την φράση αυτή από πρόσφατο κομμάτι του «Economist», που ανέλυε τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μετά τις εκλογές.

 

Το κομμάτι που έκανε εντύπωση στον πρώην επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, της Pimco, ήταν η αναφορά στο ότι «η οικονομία (η ελληνική) πήγε πολύ καλύτερα από τις περισσότερες στις καταστροφές που προκάλεσε ο Covid-19 και το ενεργειακό ανατιμητικό σοκ. Η ανάπτυξή της πέρυσι ήταν διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Το ελληνικό χρέος είναι υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας, η διαφορά (το spread) με τα γερμανικά ομόλογα είναι πλέον μόλις στο 1,4%, όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015 είχε φτάσει στο τρομοκρατικό 18,7%. Ο δείκτης της ανεργίας παραμένει υψηλός, κοντά στο 11%, αλλά ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έχει υποχωρήσει μόλις στο 3%. Η Ελλάδα, εν συντομία, έχει γίνει μια κανονική χώρα, μην ανησυχείτε».

Το κλίμα στην Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται σήμερα και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια πολιτικής, υποχώρησε κατά 0,5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,97%. Την Παρασκευή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 15 Μαρτίου στο 2,991%, σχεδόν 30 μ.β. κάτω από το κλείσιμο στις 9 Μαρτίου, μια ημέρα πριν αρχίσει η τραπεζική αναταραχή να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Γερμανία θα δημοσιεύσει στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την Τετάρτη, ενώ τα στοιχεία για την ευρωζώνη θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη.

«Η Ελλάδα βρυχάται»

«Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα έχουν πυροδοτήσει τόση αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών που είναι πλέον πρόθυμοι να αρπάξουν τα ομόλογα της χώρας για πολύ χαμηλότερες αποδόσεις από ό,τι στην Ιταλία και όχι πολύ μακριά από τα αμερικανικά ομόλογα σε ονομαστικούς όρους» έγραφε χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα.

Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν το μοναδικό ράλι στον ανεπτυγμένο κόσμο την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς τίτλους αναφοράς κάτω από το 3,9%. Αυτό είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν τα ιταλικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, μία διαφορά που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά. Οι αποδόσεις των διετών είναι πλέον παρόμοιες με αυτές της Γαλλίας, υπογραμμίζει.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι επιδόσεις καταδεικνύουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα κερδίσει την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, 13 χρόνια μετά από μια άνευ προηγουμένου κρίση που διέκοψε τη χρηματοδότηση του έθνους. Ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να σπάσουν το ανώτατο όριο του χρέους τους και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αποτρέψουν μια ύφεση, η «ελληνική οικονομία βρυχάται».

Επενδυτική βαθμίδα

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, δήλωσαν στο Reuters τραπεζικοί αναλυτές που ασχολούνται με το ελληνικό δημόσιο χρέος, με το πρακτορείο ειδήσεων να αναφέρει ότι οι επενδυτές θεωρούν την επιστροφή της Ελλάδας στις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας «τελειωμένη συμφωνία».

«Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – ο ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές της Κυριακής, αν και δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία – θα παραμείνει στην εξουσία μετά από επαναληπτική ψηφοφορία τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την Ελλάδα να διεκδικήσει εκ νέου τις αξιολογήσεις», σημείωσε το Reuters.

Σύμφωνα με αναλυτές, «μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτής της εβδομάδας, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σαν χαρτί επενδυτικής διαβάθμισης», ενώ το Reuters σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων γύρω στο 3,9% «διαπραγματεύονται τώρα περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από τις ιταλικές», η οποία έχει «έχει ήδη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης».

ΠηγήΟΤ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα