Ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας αποδεικνύει την αποτυχία του «εγχειρήματος» Πούτιν που πίστευε ότι η επιχείρηση εισβολής θα τελείωνε μέσα σε μια εβδομάδα, με νέα δεδομένα την αντεπίθεση των Ουκρανών, την υποχώρηση του ρωσικού στρατού και τις αντιδράσεις πολιτών στο εσωτερικό της χώρας, από την απόφαση για την επιστράτευση στη Ρωσία.
Οι νέες απειλές του Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι επόμενο να προβληματίζουν τη Δύση περισσότερο από ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις με ακρίβεια στο πεδίο των μαχών. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι τελικά η επικράτηση των Ρώσων ή των Ουκρανών ή αν θα διαρκέσει ο πόλεμος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ελπίζουμε μήπως αυτό τελικά μπορεί να γίνει μάθημα για κάθε νέο επίδοξο εισβολέα αναθεωρητή συνόρων, όπως το γείτονά μας Ερντογάν, που απειλεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου.
Με συμπεριφορά ψυχρή, αλαζονική, προκλητική, παρόμοια με εκείνη του Πούτιν συνεχίζει να απειλεί, εξοργίζοντας όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους συμμάχους μας στην ευρωαντλαντική συμμαχία. Ακολουθώντας τα σχέδια του Ρώσου προέδρου ο Ερντογάν κινείται πάνω κάτω στους ίδιους συνειρμούς, επιδιώκοντας ανακατατάξεις συνοριακών γραμμών και ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Μετά από διακόσια χρόνια θυμήθηκε να καταγγείλει την Ελλάδα για έκτροπα στην κατάληψη της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Με την επίδειξη της φωτογραφίας των μικρών νεκρών προσφυγόπουλων και τις συκοφαντικές αναφορές του κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ, γύρισε τις σελίδες της ιστορίας πιο πίσω από τη Σμύρνη, όπου οι Τούρκοι έκαψαν και δολοφόνησαν χιλιάδες Μικρασιάτες.
Ο Ερντογάν ερμηνεύει λάθος την ιστορία γιατί οι απαντήσεις στα φιλοπολεμικά ιστορικά παραληρήματά του, προκύπτουν μέσα από τα ίδια ιστορικά γεγονότα και δεν είναι ανάγκη να ανατρέξει κανείς ούτε στην Άλωση της Πόλης, ούτε στην επανάσταση του 1821. Υπάρχουν ντοκουμέντα πόσοι Έλληνες μαρτύρησαν από το 1915 έως το 1922 στη Μικρά Ασία και στον Πόντο. Είναι νωπές οι μνήμες για όσα τραγικά έπραξαν οι Τούρκοι κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και δεν ξεχνούμε επίσης ότι ένα μέρος της Κύπρου, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ακόμη υπό Τουρκική κατοχή.
Αφού γνωρίζει καλά την ιστορία ο Ερντογάν μπορεί να εξηγήσει πώς από 120.000 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης σήμερα έχουν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες και να παρουσιάσει στον ΟΗΕ πώς κατάφεραν οι Τούρκοι με βία και τρομοκρατία τον ξεριζωμό τους.
Λάθος διαβάζει την ιστορία της Ελλάδας -Τουρκίας ο Τούρκος πρόεδρος, γιατί νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνει τους Έλληνες να φοβηθούν και να ξεχάσουν.
Η ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας από το βήμα της 77ης γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν σκληρή απάντηση στα ψεύδη που είπε ο Ερντογάν για το μεταναστευτικό και στην παραληρηματική επιθετική ρητορική του, δίνοντας το καθαρό στίγμα της ελληνικής αποφασιστικότητας στην προσπάθεια έμπρακτης κλιμάκωσης της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.
Εντύπωση προκάλεσε η επιτυχημένη αναφορά του Κ.Μητσοτάκη στην εισβολή και παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου, η οποία θεωρείται ως κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας στην ιδέα για τη συζήτηση οριστικής λύσης λειτουργίας δυο ξεχωριστών κρατών.
Η αναφορά αυτή παρομοίασε την τουρκική εισβολή με τη Ρωσική στην Ουκρανία και συνέδεσε τον τουρκικό με το ρωσικό αναθεωρητισμό. Ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη πολεμική ρητορική της Τουρκίας και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Παρουσίασε με τον απλό παραστατικό του λόγο την καταστροφική για την ευρωατλαντική συμμαχία παρεμφερή με τον Πούτιν συμπεριφορά του Ερντογάν, αποτυπώνοντας με σοβαρότητα και σαφήνεια για μια ακόμη φορά την απόφαση της Ελλάδας να σταθεί αταλάντευτη στη σωστή πλευρά της ιστορίας.