Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φ.Παρασύρης: Oι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τους Απόδημους Έλληνες είναι θέσεις αρχών και αξιών

Πρέπει να διαβάσετε

«Έχοντας, πλήρη επίγνωση των συνθηκών, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στους ιστορικούς κύκλους της νεότερης Ελλάδας και πιο ειδικά στη μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ δίδαξε πως ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθεί  η χώρα, είναι ο δρόμος της εθνικής αλήθειας. Αυτόν το δρόμο ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ κι επί του θέματος, όταν από το 2001 συνέβαλε καταλυτικά στη συναινετική αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 51 παρ. 4 του Συντάγματος.

Από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα η αντιμετώπιση των ζητημάτων του απόδημου ελληνισμού εντάσσεται για εμάς σε ένα εθνικό σχέδιο.

Μια εθνική ανάγκη που στηρίζεται στη συγκροτημένη διασύνδεση του Οικουμενικού Ελληνισμού, η οποία θα επανατοποθετεί την Ελλάδα στη βάση της επανένωσης του Ελληνικού στοιχείου σε παγκόσμια κλίμακα» τόνισε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ο Βουλευτής ερμηνεύοντας τα δεδομένα της συγκυρίας ανέφερε «διαπιστώνουμε πως η Κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει στην κρίση της Εθνικής Αντιπροσωπείας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, δίχως στέρεα συμπεράσματα για το θέμα, αλλά κυρίως πριν την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ είναι προδήλως φανερό ότι το νομοσχέδιο αφορά και σε ζητήματα συνταγματικής ύλης.

Γίνεται, όμως, αυτό από την κυβέρνηση -κι επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας-, διότι επιζητά να διατηρήσει την επίπλαστη εικόνα για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που πιστεύει ότι η χώρα έχει κηρυχθεί αυθορμήτως σε κατάσταση κανονικότητας. Η αγωνία σας να φτιάξετε μια θετική ατζέντα αποκαλύπτεται από την προχειρότητα που επέδειξε το αρμόδιο Υπουργείο και κατά τη φάση της διαβούλευσης και στη διάρκεια της επεξεργασίας στην επιτροπή, προχειρότητα που δεν δικαιολογείται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όταν μάλιστα υπάρχει κλίμα σύμπνοιας».

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο Φραγκίσκος Παρασύρης συμπλήρωσε πως «για το ΠΑΣΟΚ  η διασφάλιση των δυνατοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν με την ψήφο τους ενεργά στις εξελίξεις στον τόπο μας παραμένει πάγια πολιτική θέση. Δεν το κάνουμε από «υποχρέωση», αλλά από καθήκον απέναντί τους. Ένα καθήκον όμως που οφείλουμε να το επιτελούμε στο ακέραιο. Και για αυτό θέτουμε τις ενστάσεις μας σε σχέση με το χρόνο και τις συνθήκες. Διότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος είναι γνωστές, είναι σταθερές, είναι θέσεις αρχών και αξιών κι όχι θέσεις που διαμορφώνονται από την πολιτική συγκυρία. Και προκειμένου να μην παρερμηνευτούν σας υπενθυμίζουμε πως έχουμε στηρίξει κάθε παρόμοια ρύθμιση ακόμη κι όταν επρόκειτο για πυροτεχνήματα όπως το 2021 από πλευράς σας.

Για αυτό, λοιπόν, αξιώναμε η νομοθετική πρωτοβουλία να αντιμετώπιζε με τρόπο ολιστικό τα ανοιχτά θέματα σχετικά με τη συμμετοχή στις εκλογές των Ελλήνων εκτός επικράτειας.

Ζητήματα όπως αυτό της επιστολικής ψήφου, που απασχόλησαν μάλιστα και κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, γνωρίζετε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα και προφανώς παραπέμπονται σε μια συζήτηση, είτε κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης είτε ακόμη και μετά από αυτήν. Υπάρχει όμως και το σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά στο πόσοι είναι αυτοί οι εκλογείς. Διότι διακινούνται από την κυβέρνηση διάφορες εκτιμήσεις σχετικά με το πλήθος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Επειδή, προφανώς, κατανοείτε ότι με έναν οργανικό τρόπο επηρεάζεται η λειτουργία και η σύνθεση του εκλογικού σώματος, είναι πρώτης τάξεως θέμα να έχουμε μια καθαρή εικόνα αυτού του πληθυσμού.

Μιλάτε για 800.000, όταν οι εγγεγραμμένοι στις πρόσφατες εκλογές έφτασαν μόλις τους 22.764 και ψήφισαν τελικά 15.671. Την ίδια στιγμή στη Γερμανία γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 3.877, ενώ η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι από το 2010 μέχρι το 2018 η Ελληνική Διασπορά αυξήθηκε κατά 120.000 άτομα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι με τόσο μεγάλες αποκλίσεις δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα και θέτουμε με τρόπο εμφατικό την ανάγκη άμεσης απογραφής των εκλογέων που βρίσκονται εκτός επικράτειας, όχι μόνο για να γνωρίζουμε πόσοι είναι αλλά και για να έρθουμε σε επαφή με αυτούς, να μοιραστούμε τον προβληματισμό και τις αγωνίες τους.

Με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσαμε μια πραγματική και ρεαλιστική εικόνα της σύνθεσης αυτού του σώματος, αλλά πολύ περισσότερο θα καταφέρναμε ως πολιτικό σύστημα να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική και οραματική πολιτική για τους Απόδημους Έλληνες στην Ελλάδα του 2040 κι όχι να δοκιμάσουμε την έκπληξη λίγες μέρες πάλι πριν τις εκλογές.

Κλείνοντας ο Φραγκίσκος Παρασύρης σημείωσε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1929 σε ομιλία στους Ομογενείς της Αμερικής τόνιζε « Όσον και αν είσθε μακράν, όση απόστασις και αν σας χωρίζει από τους κάμπους, τα βουνά ή τα ακρογιάλια, όπου είδατε το φως του ήλιου υπό τον γαλανόλευκον ουρανό, όσο μικρήν και αν είναι η πατρίδα μας, μην τη λησμονήτε ποτέ. Κανείς δεν λησμονεί τη μητέρα του».

Την παραίνεση αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου η Βουλή των Ελλήνων έχει υποχρέωση να την ακολουθήσει συμπληρώνοντας τη φράση «ότι και η Ελλάδα δεν πρέπει να λησμονεί τα παιδιά της, όσο μακριά και αν βρίσκονται».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα