Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη.
«Πραγματικά μας δημιούργησε μια επιπλέον ανησυχία αυτή η μετάλλαξη. Βέβαια οι μεταλλάξεις για τους ιούς είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί. Μια μετάλλαξη μπορεί έναν ιό να τον κάνει λιγότερο επιθετικό ή χειρότερο, μπορεί επίσης να έχουμε σοβαρότερη νόσο. Όλα αυτά είναι ερωτηματικά ακόμα για εμάς και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει», ανέφερε ο καθηγητής παθολογίας, λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηράκλειου Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη και συνέχισε:
«Εκείνο όμως που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι έναν πληθυσμό ο οποίος έχει εμβολιαστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό και ελπίζουμε αυτό τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί και άλλο».
Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στην Κρήτη δημιουργεί ήδη ένα τείχος ανοσίας, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα αναμένει τις ανακοινώσεις από τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες για το νέο στέλεχος. «Αυτοί θα μας πουν αυτό το στέλεχος πόσο μεταδοτικό είναι, πόσο σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια», σημείωσε.
Ωστόσο ο κ. Κοφτερίδης, δήλωσε πως οι επιστήμονες περιμένουν πως τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού. «Έχουμε περάσει τέσσερα στάδια, από το στέλεχος Άλφα έως το Δέλτα που επικράτησε παγκοσμίως και είχαμε όλες αυτές τις μεταλλάξεις αλλά τα εμβόλια παρέμειναν πάρα πολύ αποτελεσματικά. Εμείς το βλέπουμε στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες χωρίς εμβόλια θα ήταν πολλαπλάσιες. Αυτή τη βοήθεια περιμένουμε ότι θα την έχουμε και στις επόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τον αν όλη αυτή η συζήτηση που έχει προκληθεί μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει κάποια στοιχεία υπερβολής, ο κ. Κοφτερίδης απάντησε: «Στοιχεία υπερβολής δεν θα το έλεγα ότι υπάρχουν, έχουμε μια καινούρια μετάλλαξη και δεν έχουμε δεδομένα ακόμα στα χέρια μας. Έχουμε όμως όπλα τα οποία δεν είχαμε, έχουμε και χάπια τα οποία περιμένουμε να έρθουν, έχουμε και εμβόλια τα οποία είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά έως σήμερα».