Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης των Φοιτητικών Συλλόγων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ένας από τους συμμετέχοντες φοιτητές, βγαίνοντας από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών,
δέχθηκε βάναυση επίθεση από περίπου 10 κουκουλοφόρους. Χρησιμοποιώντας σιδηρογροθιές, στειλιάρια και μαχαίρια, οι δράστες έριξαν στο έδαφος το φοιτητή, και τον χτυπούσαν ανηλεώς σε όλο του το σώμα, φωνάζοντας «Θα σε σκοτώσουμε!».
Αν και μαζί με το φοιτητή ήταν κάποιος φίλος του, ο οποίος επίσης δέχθηκε χτυπήματα, η κύρια επίθεση έγινε μόνο στον ένα. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν όταν σε βοήθεια έτρεξαν άλλοι φοιτητές, οι οποίοι βλέποντας τον ξυλοδαρμό, επενέβησαν.
Ο φοιτητής, ο οποίος είναι επί πτυχίω, βγήκε από το νοσοκομείο με ράμματα και νάρθηκα, εφόσον είχε χτυπηθεί άσχημα στο κεφάλι. Εξακολουθεί να τελεί υπό ιατρική παρακολούθηση και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.
Όπως διευκρινίζεται, ο φοιτητής δεν είχε εκφράσει κάποια αντίθετη ή προκλητική άποψη, ώστε να πυροδοτήσει ενδεχομένως τέτοιες αντιδράσεις. «Η επίθεση ήταν απρόκλητη», λένε μάρτυρες ενώ προσθέτουν πως «και οι υπόλοιποι φοιτητές φοβούνται μήπως βρεθεί μπροστά τους κάποιος με κουκούλα για να τους χτυπήσει. Αποφεύγουν να εμφανίζονται – ειδικά τώρα με τις καταλήψεις – και πολύ περισσότερο, να εκφράσουν κάποια άποψη, επειδή θεωρούν ότι θα στοχοποιηθούν».
Αξίζει να αναφερθεί, όπως επισημαίνουν ασφαλείς πηγές, ότι την προηγούμενη ημέρα του συμβάντος, στις 15/1, είχε γίνει η καταδρομική επίθεση και κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΜΠ από την ίδια ομάδα, η οποία αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία. Το πρωί της ίδιας μέρας της επίθεσης, στις 16/1, είχε επίσης γίνει η ολιγόλεπτη επίθεση στην Πρυτανεία και η πρόκληση ζημιών. Και στις δύο περιπτώσεις, από κουκουλοφόρους.
Υπενθυμίζεται ότι περιστατικό ανάλογης βίας, είχε λάβει χώρα πριν ενάμιση περίπου χρόνο. Ο φοιτητής, που είχε δεχθεί την επίθεση των κουκουλοφόρων, νοσηλεύτηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μέχρι σήμερα, είναι τρομοκρατημένος. «Εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα καταλήψεων, ήταν όμως σε έξαρση κάποιες υποτιθέμενες κινήσεις φασιστικών στοιχείων, οπότε η τότε επίθεση συνδέεται με απόπειρα ‘επίδειξης ισχύος’», όπως προκύπτει από αξιόπιστες πληροφορίες. Ο συγκεκριμένος φοιτητής, υπέβαλε μήνυση ενώ και η τωρινή υπόθεση, αναμένεται να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Υπάρχει λύση;
Η αποτελεσματικότητα της λύσης της άοπλης πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) εντός της Πανεπιστημιούπολης, αμφισβητείται από όσους γνωρίζουν την κατάσταση. «Μία ομάδα 15 ατόμων να φυλάει μία έκταση 1.000 στρεμμάτων, ή έστω ακόμη και των 40 περίπου στρεμμάτων γύρω από την περιοχή με τις Σχολές, όχι μόνο δεν θα έλυνε το πρόβλημα αλλά θα ήταν και οι ίδιοι έρμαια των αναρχικών, αφού θα κινδύνευαν να δεχθούν επίθεση», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προκρίνεται η επιχειρησιακή λύση της αστυνομίας. Το γεγονός ότι σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση, επί της οδού Κοκκινοπούλου, βρίσκεται η βάση των ΜΑΤ, οπότε θα μπορούσαν να παρέμβουν άμεσα, ίσως θα πρέπει να γίνει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης.
«Πλέον, δεν ισχύει εκείνο που ίσχυε στο παρελθόν, όταν θεωρούνταν ‘αδιανόητο’ να πατήσει το πόδι της αστυνομική δύναμη μέσα στο κάμπους – έχουν ήδη επέμβει στο κάμπους του Ζωγράφου καμιά δεκαριά φορές», θα πουν όσοι βρίσκονται χρόνια στο χώρο.
Πώς δρουν οι κουκουλοφόροι
«Μέσα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου ενδημεί ομάδα κουκουλοφόρων. Έχουν μία βάση επιχειρήσεων, από την οποία εφορμούν όταν θέλουν να επιτεθούν. Γνωστό ‘στέκι’ δεν υπάρχει – «συνήθως έρχονται από την πλευρά της παλιάς φοιτητικής εστίας Ζωγράφου, όπου υπάρχουν ‘καβάτζες’ και μπορούν να κρυφτούν», αναφέρουν όσοι γνωρίζουν και προσθέτουν: «Για τις επιθέσεις τους, ακροβολίζουν πάντα δικούς τους ανθρώπους στην πύλη Κατεχάκη, στην Κοκκινοπούλου και σε μερικά σημεία μέσα στο κάμπους. ‘Φυλάνε τσίλιες’ για να ειδοποιήσουν αν τυχόν εμφανιστεί η αστυνομία, μειώνοντας το ρίσκο του να συλληφθούν. Έχουν ‘μάτια’ και ‘αυτιά’ παντού», καταλήγουν.
Εκτός της ‘ανοχής’ ή ακόμη και της συμπαράστασης των αριστεριστών φοιτητών απέναντι στη δράση των κουκουλοφόρων, αξίζει να σημειωθεί η στάση, που τηρούν διάφορες παρατάξεις καθηγητών, όπως και διοικητικά συμβούλια συλλόγων εργαζομένων, οι οποίοι περιορίζονται στο να καταγγείλουν την επέμβαση της αστυνομίας. «Πρόκειται για επίσημους φορείς, είναι διοικητικά συμβούλια εργαζομένων», σχολιάζουν οι πηγές. «Καταγγέλλουν την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία κλήθηκε όχι για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις αλλά για να λήξει η κατάληψη της Πρυτανείας από τους αναρχικούς. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι φορείς δεν αναφέρουν καν το περιστατικό ξυλοδαρμού του φοιτητή. Όπως δεν μιλούν και όταν οι αναρχικοί σπάνε, καταστρέφουν ή χτυπούν. Δεν βγάζουν κουβέντα».
Ερωτηθείς για το περιστατικό ο νυν Πρύτανης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, δεν έκανε κανένα σχόλιο.