Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δράσεις ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαιών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (ΠΕΜΘ) – World Breastfeeding Week (WBW) 2022, με κεντρικό μήνυμα «Προάγουμε Τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε».
- 1-3.11.2022 κατά τις πρωινές ώρες, σε οικίσκο στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, μαίες και νοσηλεύτριες της 7ης Υ.Πε. Κρήτης ενημέρωσαν πολίτες, σπουδαστές και μαθητές για τα οφέλη και τις καλές πρακτικές του θηλασμού, ενισχύοντας τη γνώση και προωθώντας τη γνωστή ως «θερμή αλυσίδα υποστήριξης για τον θηλασμό», παρέχοντας σωστή καθοδήγηση, με παράλληλη εκπαίδευση στην πρακτική του θηλασμού, μέσω προσομοίωσης και χρήσης προπλάσματος.
- Την Τετάρτη 2.11.2022 πραγματοποιήθηκε εσπερίδα με διακεκριμένους ομιλητές και θέμα: «Θηλασμός. Η Πρόσκληση της Φύσης».
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες της εσπερίδας συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- Αποσαφήνιση των δικαιωμάτων της μητέρας και του νεογνού για την προστασία του μητρικού θηλασμού. Παρουσίαση του νομικού πλαισίου και των διεθνών Συμβάσεων διασφάλισης του δικαιώματος του νεογνού, όπως και της μητέρας να θηλάσει.
- Η χορήγηση ξένου γάλακτός αποτελεί αυστηρά ιατρική πράξη και απαιτείται η έγγραφη συναίνεση της μητέρας.
- Τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, που είναι κυρίως δημόσια, πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τον Π.Ο.Υ και την UNICEF, για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Σε πολλές ωστόσο δημόσιες και ιδιωτικές δομές παρατηρείται η απουσία ενσυναίσθησης από μαίες και γιατρούς στην προσπάθεια που καταβάλλουν νεογνό και μητέρα να επιτύχουν το στόχο του θηλασμού.
- Ο Δημόσιος Θηλασμός πρέπει να είναι απεριόριστος.
- Παράνομες θεωρούνται οι διακρίσεις προς την μητέρα που θηλάζει, από τον οποιοδήποτε.
- Δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένοι για να μπορούν να θηλάσουν οι μητέρες χωρίς περιορισμούς.
- Για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού παρουσιάστηκαν δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες, μπορεί να μην επιτραπεί η διανυκτέρευση των παιδιών κάτω τον τεσσάρων ετών όταν θηλάζουν με τον εν διαστάσει σύζυγο της θηλάζουσας μητέρας.
Ενωμένοι όλοι μαζί, επαγγελματίες υγείας και στελέχη του ΕΣΥ, Διεθνείς Σύνδεσμοι Θηλασμού – Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις , Μαίες, νομικοί, εκπαιδευτικοί, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες και τα νεογνά στην κοινότητα. Η παλέτα των συναισθημάτων της προγεννητικής περιόδου, αλλά και της περιόδου του θηλασμού έχει εναλλαγές χρωμάτων. Κάθε έγκυος, μητέρα θηλάζουσα, έχει μοναδικές σκέψεις, διαφορετικές προσδοκίες για το δικό της μωρό. Απαραίτητη και τεκμηριωμένη επιστημονικά είναι η εξατομικευμένη μαιευτική φροντίδα πολλές φορές και κατ’ οίκον.
Τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση για όλους εμάς που υπηρετούμε τη Δημόσια Υγεία, με απώτερο στόχο την αύξηση των ποσοστών Μητρικού Θηλασμού.
Οι εργασίες της εσπερίδας, για όσες/όσους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, θα βρίσκονται αναρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/25E4IoLLhZQ και μπορούν να παρακολουθήσουν σύμφωνα με το διαθέσιμο χρόνο τους, από όπου κι αν βρίσκονται, όχι μόνο οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και οι ενδιαφερόμενες γυναίκες, το οικογενειακό τους περιβάλλον, όπως και το ευρύ κοινό.