Αύριο, Τρίτη 8 Αυγούστου, ανακοινώνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού και μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί η τάση που έδειξαν οι εκτιμήσεις της Eurostat, αλλά και αν οι τιμές των τροφίμων παραμένουν η βασική πηγή του προβλήματος.
Τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων 12,2%, ενώ σε μηνιαία βάση οι αυξήσεις ήταν επίσης αξιοσημείωτες, κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023. Σύμφωνα δε με τη Eurostat, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αύξηση της τάξης του 3,5%.
Πάντως, ολοένα και απομακρύνονται οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, καθώς στις ανατιμήσεις –απόρροια της αύξησης του κόστους των προηγούμενων μηνών– αναμένεται να προστεθούν κι άλλες το επόμενο διάστημα, λόγω των αυξήσεων των τιμών σε σειρά άλλων παραγόντων του κόστους παραγωγής.
Νέες αιτίες «πονοκεφάλου» για τα νοικοκυριά, αλλά και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν τα σιτηρά, το ελαιόλαδο και τα καύσιμα, με τις αυξήσεις στις τιμές των τελευταίων να επηρεάζουν άμεσα, αλλά και έμμεσα, τον πληθωρισμό, καθώς προκαλούν ανατιμήσεις και σε σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Ιουλίου που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat ήρθαν να επιτείνουν την ανησυχία, καθώς έδειξαν άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, αντί για περαιτέρω αποκλιμάκωσή του, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός (σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή που μετράει η Eurostat για λόγους σύγκρισης μεταξύ των κρατών-μελών) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 3,4% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο, διακόπτοντας καθοδικό σερί 9 μηνών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολούθησε να αποκλιμακώνεται και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο.