Οι ψηφοφόροι στο Άμστερνταμ που θα συμμετάσχουν στις ολλανδικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μια ασυνήθιστη τοποθεσία: το διάσημο σπίτι της Άννα Φρανκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο.
«Το σπίτι της Άννα Φρανκ είναι ένας από τους τόπους που θυμίζει τι μπορεί να συμβεί όταν εξαφανίζεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου», εξήγησε το μουσείο σε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι περισσότεροι νέοι θα πάνε στις κάλπες.
Το δημαρχείο του Άμστερνταμ διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη από το μουσείο, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα Άννα Φρανκ.
Η δήμαρχος Φέμκε Χάλσεμα δήλωσε σε επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο χθες ότι «λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια αυτού του εκλογικού κέντρου».
Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το σπίτι στις όχθες των καναλιών του Άμστερνταμ, που αποτελεί από τα βασικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Θεωρητικά θα παραμείνει κλειστό για άλλους επισκέπτες, εκτός κι αν η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι μικρή.
Το μουσείο Βαν Γκογκ και ένα τέμενος στο δυτικό τμήμα της ολλανδικής πρωτεύουσας (Westermoskee) θα είναι επίσης ειδικά εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.
Οι Ολλανδοί πηγαίνουν στις κάλπες στις 22 Νοεμβρίου για αυτό που φαίνεται να είναι πολιτικό γεγονός-σεισμός στη χώρα, με νέα κόμματα να ταράζουν το κατεστημένο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική ύστερα από διάστημα ρεκόρ 13 ετών στην κεφαλή της κυβέρνησης.
Η μάχη θα είναι αμφίρροπη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με ένα νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από τον βουλευτή Πιέτερ Ομτζίγκτ να έχει αυτή τη στιγμή οριακό προβάδισμα, ενώ ακολουθούν τα παραδοσιακά κόμμα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.
Το μουσείο συντηρεί το σπίτι όπου κρύφτηκε η εβραϊκή οικογένεια Φρανκ από τους ναζί και όπου η Άννα έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της, μια από τις πιο αξιοσημείωτες αφηγήσεις του Ολοκαυτώματος, που έχει πουλήσει σχεδόν 30 εκατ. αντίτυπα.
Ύστερα από δύο χρόνια, η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν το 1944. Η ίδια και η αδελφή της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν το 1945. Το μουσείο υποδέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.