«Old Lives Matter»: Το νέο κίνημα που μάχεται κατά των προκαταλήψεων για τους ηλικιωμένους!

Πρέπει να διαβάσετε

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, της τεχνολογίας, της ευεξίας, του καλογυμνασμένου σώματος, της αντιρυτιδικής κρέμας, εν γένει της λατρείας των νιάτων. Καθόλου άσχημα. Αλλά με του παππού, τη γιαγιά, ακόμη και με τον ηλικιωμένο γονιό τι γίνεται; Μήπως υφίστανται μια ύπουλη διάκριση που υπονομεύει την αξιοπρέπεια τους;

Μήπως υποτιμούνται και παραβιάζονται τα δικαιώματα τους; Μήπως ξεχνάμε ότι εδώ και 20 χρόνια, το άρθρο 25 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, υπογραμμίζει «το δικαίωμα των ηλικιωμένων να ζουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή και να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή». Κι όμως.

117552507_130281208432149_956134513356076501_o

Τα γηρατειά, παρότι ευκαιριακά δοξάζονται ως περήφανα και τιμημένα, συνήθως περιθωριοποιούνται ή, στη χειρότερη, απορρίπτονται από μερικούς νεώτερους. Κι ενίοτε στιγματίζονται για την (υποτιθέμενη) ανικανότητά τους με τις νέες τεχνολογίες, για τη δήθεν μειονεξία τους στην εργασία (λες και δεν δούλεψαν δεκαετίες;), για την απορρόφηση πόρων με τις συνήθως τσεκουρωμένες συντάξεις τους (λες και δεν πλήρωσαν αμέτρητες εισφορές;).

Όλα αυτά ανεξάρτητα αν στατιστικά οι ηλικιωμένοι συνεισφέρουν περισσότερο από ό,τι καταναλώνουν, στηρίζοντας με τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις αξίες τους. τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οι απόμαχοι της δουλειάς, δεν είναι απόκληροι της ζωής. Ωστόσο η ευπάθεια, η ευθραυστότητα, η επιβράδυνση και μερικές φορές η εξάρτηση -που η γήρανση συχνά φέρνει- συνοδεύεται από αρνητικά στερεότυπα και επινοημένους διαχωρισμούς.

ol

 

Χώρια που σήμερα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας αυτές οι ηλικιακές, άνω των 65 ετών, ομάδες όχι μόνο πλήττονται μαζικά αλλά έχουν ήδη πληρώσει το βαρύτερο φόρο σε θύματα. Η καταμέτρηση θανάτων από φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας αλλά και από εισαγόμενους στις ΜΕΘ είναι συντριπτική εις βάρος τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, περισσότερο από το 90% των νεκρών ήταν άνω αυτής της ηλικίας. Στα πλαίσια της φροντίδας της τρίτης ηλικίας από τον κορωνοϊό περισσότερες από 40 επιστημονικές, υγειονομικές και κοινωνικές οργανώσεις από 29 διαφορετικές χώρες ανέλαβαν πρωτοβουλία για να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία ώστε να καταπολεμήσει τις διακρίσεις εναντίον ηλικιωμένων που βασίζονται σε ψευδείς προκαταλήψεις. Το σύνθημα της καμπάνιας τους, που υπενθυμίζει το σλόγκαν του αντί-ρατσιστικού κινήματος «Black Lives Matter», είναι «Old Lives Matter». Πρόκειται για μια έκκληση στην ενσυναίσθηση προς τους ηλικιακά πρεσβύτερους που καταχωρίζονται στις ομάδες «υψηλού κίνδυνου» και καθημερινά, δεδομένων των συνθηκών περιορισμούς τους, δοκιμάζονται σκληρά. Παρότι αρκετοί ακμαίοι, γεμάτοι όραμα και ενέργεια έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν. Διότι αν οι ηλικιωμένοι πραγματικά δεν έχουν σημασία, τότε  ο 74χρονος Ντόναλντ Τραμπ και ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι για πρόεδροι των ΗΠΑ.

Donald-Trump-Vs-Joe-Biden-nationalbusinessmirror_com

Σαφώς και όλες οι ζωές αξίζουν το σεβασμό, αλλά ενόσω η ομοφοβία, ο ρατσισμός, ο σεξισμός καταπολεμούνται, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων αγνοούνται τονίζει εκπρόσωπος της εκστρατείας #OldLivesMatter. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το 2050, οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω θα είναι 2 δισεκατομμύρια στον κόσμο, από 600 εκατομμύρια σήμερα. Η κοινωνία θα οφείλει να αποκομίσει πλεονέκτημα από αυτόν τον γηράσκοντα πληθυσμό, εφόσον όλοι θα γερνάμε με καλύτερη υγεία. Όχι όπως σε ορισμένες περιπτώσεις σήμερα, που τους πετούν σαν χαλασμένα εξαρτήματα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τοε COVID-19, επειδή δεν υπάρχει χώρος.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα