Σημαντική έλλειψη εργατικών χεριών παρατηρείται και στον κατασκευαστικό κλάδο, τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στη Μαρία Μπινιχάκη ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις στον κλάδο και ιδιαίτερα σε εξειδικευμένους τεχνίτες και σε κάποιες βασικές ειδικότητες, που ήταν από τις πρώτες που χτυπήθηκαν στην κρίση.
«Στα μπετά, στο χτίσιμο, στα επιχρίσματα ήταν από τις ειδικότητες που χτυπήθηκαν με αποτέλεσμα να μη βγουν νέοι τεχνίτες. Είχαμε μια εισροή νέων αλλά σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι η γυψοσανίδα, η τοποθέτηση πλακιδίων, σε βαριές ειδικότητες έχουμε ελλείψεις. Στο νομό ήμασταν 10 χιλ. οικοδόμοι και βάσει των επισήμων στοιχείων του ΙΚΑ αριθμούμε 2,5 – 3 χιλ. Παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο και σε αυτό οφείλεται το αυξημένο κόστος ζωής, την προηγούμενη εβδομάδα δύο οικονομικοί μετανάστες, που έμεναν χρόνια στην Ελλάδα πάνω από 20 έτη, έφυγαν για τη Γερμανία. που έχει καλύτερα μεροκάματα, παρότι έχουν εργασία, πολλοί διαλέγουν χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, και βλέπουμε συναδέλφους κυρίως όσοι δεν έχουν οικογένειες, να φεύγουν» τόνισε ο κ. Γωνιανάκης.
Κλείνοντας, ο κ. Γωνιανάκης αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποιούνται λέγοντας πως οι εργαζόμενοι της Τοπικής Επιθεώρησης κάνουν ότι μπορούν, όμως είναι ένα ζήτημα για το οποίο το Συνδικάτο παλεύει χρόνια. «Η εκάστοτε κυβέρνηση, αφήνει τους μηχανισμούς αυτούς υποστελεχωμένους. Η Επιτροπή που είναι κλιμάκιο του Συνδικάτου βγαίνει σταθερά δύο φορές το μήνα, στα εργοτάξια της πόλης. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος του νομού που δεν φτάνει να τους καλύψει όλους. Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε όταν ενημερωθούμε γιατί κάποιες δουλειές είναι στα χωριά του νομού, αλλά είναι ένα μεγάλο κομμάτι. Τις προάλλες είχαμε ακόμη ένα τραγικό συμβάν όπου συνάδελφος έχασε τη ζωή του, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Ο βασικός παράγοντας που δεν τηρούνται είναι γιατί θεωρούνται κόστη. Αυτό πρέπει να αλλάξει».