Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΟΗΕ: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επιστρέφει και απειλεί ζωές

Πρέπει να διαβάσετε

Η επίσημη έλευση Ελ Νίνιο είναι γεγονός. Καύσωνεςκυκλώνες και πλημμύρες συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό που πιθανότατα να διαρκέσει και το 2024, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως είχε ανακοινώσει ήδη από τις 8 Ιουνίου η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας το κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας διεθνώς, θα συνεχισθεί ολόκληρο το 2023, κάτι που επιβεβαιώνει με σημερινή του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών (WMO).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian ο WMO προειδοποιεί «για νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών» και δυνατούς καύσωνες σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Υψηλοί αξιωματούχοι του WMO επισημαίνουν πόσο αναγκαία έχει πλέον καταστεί η προετοιμασία για τα επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα για τη διάσωση ανθρώπων και ζώων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας δήλωσε ότι υπάρχει πλέον 90% πιθανότητα το φαινόμενο ενός ισχυρού και ακόμη πιο θερμού Ελ Νίνιο να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023, την ώρα που οι αμερικανικές αρχές έδιναν ποσοστό μόλις 56% στις αρχές Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP η επίπτωση ενός ισχυρού Ελ Νίνιο επί της θερμοκρασίας διεθνώς πιθανότατα να γίνει ακόμη πιο αισθητή κατά την διάρκεια του 2024.

Από το 2016

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό και επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύσσεται κατά μέσον όρο κάθε 2 έως 7 χρόνια και διαρκεί από 9 έως 12 μήνες.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ήταν το 2016, χρονιά που ο υδράργυρος κατέγραψε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες. Φέτος τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα (και πιο επικίνδυνα) καθώς η φυσική άνοδος της θερμοκρασίας έρχεται να «συναντήσει» την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι πιο καταστροφικές πλημμύρες λόγω Ελ Νίνιο λόγω της αύξησης των βροχοπτώσεων έχουν καταγραφεί σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, στο Κέρας της Αφρικής και στην κεντρική Ασίας. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ξηρασία στην Αυστραλία, την Ινδονησία και ορισμένες περιοχές της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής.

AP23138687178649.jpg
Παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να σωθούν ηλικιωμένοι από τα πλημμυρισμένα χωριά της Κεντρική Ευρώπης που έζησαν πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις τον περασμένο Μάιο. (AP Photo/Luca Bruno)

Σήμα προς τις κυβερνήσεις

«Η έλευση του El Niño θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης θερμοκρασιών ρεκόρ και πρόκλησης πιο ακραίας ζέστης σε πολλές περιοχές του κόσμου και στους ωκεανούς», τονίζει στην ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας.

«Η αναγγελία ενός επεισοδίου El Niño από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας αποτελεί ειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου ώστε να προετοιμαστούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην υγείας, στα οικοσυστήματά και στις οικονομίες», τονίζει ο Τάαλας.

Κατά την διάρκεια του αρκτικού θέρους –την θερμή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο και ψυχρή στο νότιο ημισφαίριο– η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της επιφανείας που προκαλεί το Ελ Νίνιο μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει τους κυκλώνες στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, εμποδίζοντας παράλληλα τον σχηματισμό τους στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

italy.jpg
Mαγική εικόνα από τις πλημμύρες του Μαΐου στην Ιταλία, λόγω των οποίων η χώρα θρήνησε τουλάχιστον 8 νεκρούς ενώ εκκενώθηκαν ολόκληρες περιοχές, αφήνοντας – έστω και προσωρινά στο δρόμο χιλιάδες πολίτες. (AP Photo/Luca Bruno)

Ηδη καταγράφονται ρεκόρ

Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ρεκόρ και στη Ευρώπη: Στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν πρωτοφανή καύσωνα τον Ιούνιο, ενώ αντίστοιχα η βόρεια Ιταλία βίωσε πρωτόγνωρες πλημμύρες τον Μάιο και καύσωνα τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή σημειώνεται αρνητικό ρεκόρ στο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα