Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΟΗΕ: Η Βόρειος Κορέα είναι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις τριών δισ. – Έτσι ανέπτυξε το πυρηνικά της

Πρέπει να διαβάσετε

Υποψίες ότι η Βόρεια Κορέα κρύβεται πίσω από κύμα κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες απέφεραν τρία δισ. δολάρια και την βοήθησαν να αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της έχουν οι παρατηρητές των κυρώσεων του ΟΗΕ σύμφωνα με αποσπάσματα αδημοσίευτης έκθεσης του Οργανισμού.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) συνέχισε να περιφρονεί τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε μια ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών κυρώσεων σε μια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας, όπως αποκάλυψε το Reuters.

«Η επιτροπή ερευνά 58 ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της ΛΔΚ σε εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα μεταξύ 2017 και 2023, αξίας περίπου τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες φέρονται να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής της ΛΔΚ», σύμφωνα με τους παρατηρητές, οι οποίοι υποβάλλουν δύο φορές τον χρόνο έκθεση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Πιονγκγιάνγκ, όπως αναφέρει ο Guardian έχει προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς για κυβερνοεπιθέσεις.

Η έκθεση του ΟΗΕ επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί αυτόν τον μήνα ή στις αρχές του επόμενου μήνα, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι βορειοκορεατικές ομάδες χάκερ που υπάγονται στην κύρια υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Πιονγκγιάνγκ φέρεται να συνέχισαν με μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων, ανέφεραν ακόμη οι παρατηρητές κυρώσεων.

 

«Οι τάσεις περιλαμβάνουν τη στοχοποίηση αμυντικών εταιρειών και αλυσίδων εφοδιασμού από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και την ολοένα και μεγαλύτερη κοινή χρήση υποδομών και εργαλείων», ανέφεραν οι παρατηρητές.

Η Βόρεια Κορέα με απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006, τις οποίες το συμβούλιο έχει επανειλημμένα ενισχύσει για να προσπαθήσει να αποκόψει τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Το Συμβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και αρκετά χρόνια για το θέμα αυτό. Η Κίνα και η Ρωσία επιθυμούν την ελάφρυνση των κυρώσεων για να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ υποσχέθηκαν επίσης το 2023 να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά.

Παράλληλα μια αδημοσίευτη έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών άμυνας που είδε ο Guardian δείχνει εικόνες που ελήφθησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου από τρία ρωσικά πλοία, τα Maia, Angara και Maria, να φορτώνουν εμπορευματοκιβώτια στο αναγεννημένο λιμάνι Ναζίν της Βόρειας Κορέας πριν μεταβούν σε ρωσικά λιμάνια στην Άπω Ανατολή.

Την περίοδο του κορωνοϊού η Βόρεια Κορέα μπήκε σε καραντίνα και «έκοψε» τους δεσμούς με τον έξω κόσμο.

«Ο συνολικός καταγεγραμμένος όγκος εμπορίου του 2023 ξεπέρασε το σύνολο του 2022, συνοδευόμενος από την επανεμφάνιση μιας μεγάλης ποικιλίας ξένων καταναλωτικών αγαθών, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως είδη πολυτελείας», έγραψαν οι παρατηρητές των κυρώσεων.

Η πώληση ή η μεταφορά ειδών πολυτελείας στη Βόρεια Κορέα έχει από καιρό απαγορευτεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις κυρώσεις του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν το 2017, όλες οι χώρες υποχρεώθηκαν επίσης να επαναπατρίσουν τους Βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό για να σταματήσουν να κερδίζουν συνάλλαγμα για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να συμμετέχει σε παράνομες χρηματοπιστωτικές πράξεις κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα