Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος» καθώς οι μάχες ανάμεσα στον σουδανικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς επεκτάθηκαν στην πολιτεία αλ Τζαζίρα του Σουδάν, δήλωσε ο εκπρόσωπός του χθες Τρίτη, προσθέτοντας πως 250.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από αυτή την κεντροανατολική περιοχή της χώρας.
«Ο Γενικός Γραμματέας είναι βαθιά ανήσυχος για τις πληροφορίες περί μαχών ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (σ.σ. ΔΤΥ, παραστρατιωτικοί) στα περίχωρα της Ουάντ Μαντάνι, στην πολιτεία αλ Τζαζίρα», είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ουάντ Μαντάνι, κόμβος για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, είχε γλιτώσει ως πριν από μερικές ημέρες από τον ανελέητο πόλεμο για την εξουσία που ξέσπασε στα μέσα Απριλίου ανάμεσα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον μέχρι τότε δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των επίφοβων ΔΤΥ.
Εξαιτίας των νέων μαχών, ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναστείλει την περασμένη εβδομάδα τη διανομή τροφίμων στην πολιτεία αλ Τζαζίρα και, εάν συνεχιστούν, «η διανομή βοήθειας σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους θα τεθεί σε κίνδυνο» — πρόκειται «για το ένα τρίτο του πληθυσμού αυτής της πολιτείας», διευκρίνισε ο κ. Ντουζαρίκ, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός.
«Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πολιτεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» (ΔΟΜ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ), συμπλήρωσε.
Την Παρασκευή, οι μάχες έφθασαν στην Ουάντ Μαντάνι, κάπου 180 χιλιόμετρα νότια της Χαρτούμ, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για πολλούς από τους εκτοπισμένους που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα για να σωθούν από τις μάχες. Όσο οι μάχες εξαπλώνονται, τόσο περισσότεροι κάτοικοι την εγκαταλείπουν.
Από τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη —αναμφίβολα πολύ συντηρητική— εκτίμηση της ΜΚΟ ACLED, ενώ πάνω από έξι εκατομμύρια πολίτες της χώρας της ανατολικής Αφρικής έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.