Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι «ζωτικές ενδείξεις» της Γης είναι χειρότερες από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, λένε επιστήμονες

Πρέπει να διαβάσετε

Οι «ζωτικές ενδείξεις» της Γης είναι χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, γεγονός που καταδεικνύει τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η ζωή στον πλανήτη, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η έκθεσή τους διαπίστωσε ότι 20 από τις 35 πλανητικές ζωτικές ενδείξεις που χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση της κλιματικής κρίσης βρίσκονται σε ακραία επίπεδα ρεκόρ. Εκτός από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την παγκόσμια θερμοκρασία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι δείκτες περιλαμβάνουν επίσης τον αριθμό του πληθυσμού των ανθρώπων και των ζώων.

Πολλά κλιματικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν το 2023, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας θερμοκρασίας του αέρα, της θερμοκρασίας των ωκεανών και της έκτασης του πάγου της θάλασσας της Ανταρκτικής, είπαν οι ερευνητές. Η υψηλότερη μηνιαία θερμοκρασία επιφάνειας που καταγράφηκε ποτέ ήταν τον Ιούλιο και ήταν πιθανώς η θερμότερη που μέτρηση των τελευταίων 100.000 χρόνων.

Οι επιστήμονες υπενθύμισαν επίσης τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά που παρήγαγαν άνευ προηγουμένου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι μετρήσεις κατέγραψαν συνολικά 1 δισεκατομμύριο τόνους CO2, που ισοδυναμεί με ολόκληρη την ετήσια παραγωγή της Ιαπωνίας, της πέμπτης μεγαλύτερης ρυπογόνου στον κόσμο. Είπαν ότι η τεράστια έκταση που κάηκε θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα σημείο καμπής.

Οι ερευνητές στην έκθεσή τους προτρέπουν για μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία που θα δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη ευημερία και θα περιορίζει την υπερκατανάλωση και τις υπερβολικές εκπομπές ρύπων των πλουσίων. Το 10%  ευθύνεται για σχεδόν το 50% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων το 2019, υποστήριξαν.

Ο Δρ Christopher Wolf, στο Oregon State University (OSU) στις ΗΠΑ και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι «χωρίς ενέργειες που αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα της ανθρωπότητας που παίρνει περισσότερα από τη Γη από όσα μπορεί να δώσει με ασφάλεια, είμαστε στο δρόμο προς την πιθανή κατάρρευση των φυσικών και κοινωνικοοικονομικών συστημάτων και ενός κόσμου με αφόρητη ζέστη και ελλείψεις σε τρόφιμα και γλυκό νερό.

«Μέχρι το 2100, οι περιοχές 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να μην είναι πλέον κατοικήσιμες λόγω έντονης ζέστης,  περιορισμένης διαθεσιμότητας τροφίμων και αυξημένων ποσοστών  θνησιμότητας».

Ο καθηγητής William Ripple, επίσης στο OSU, ανέφερε ότι «η ζωή στον πλανήτη μας είναι σαφώς υπό πολιορκία. Οι στατιστικές τάσεις δείχνουν βαθιά ανησυχητικά πρότυπα μεταβλητών και καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα. Βρήκαμε επίσης μικρή πρόοδο όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από την ανθρωπότητα».

«Στόχος μας είναι να κοινοποιήσουμε τα δεδομένα για το κλίμα και να κάνουμε συστάσεις πολιτικής. Είναι ηθικό καθήκον των επιστημόνων και των ιδρυμάτων μας να ειδοποιήσουν την ανθρωπότητα για οποιαδήποτε πιθανή υπαρξιακή απειλή και να επιδείξουν ηγετικό ρόλο στην ανάληψη δράσης».

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bioscience, πρόκειται για έκθεση του 2019 που έχει εγκριθεί από 15.000 επιστήμονες.

«Για αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει με συνέπεια για ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από ακραίες κλιματικές συνθήκες που προκαλούνται από τις συνεχιζόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες», αναφέρει η έκθεση. «Δυστυχώς, ο χρόνος έχει τελειώσει… ωθούμε τα πλανητικά μας συστήματα σε επικίνδυνη αστάθεια».

Πηγήskai.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα