Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
29.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι υποθέσεις revenge porn, η πρόληψη και το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Πρέπει να διαβάσετε

Στην ψυχολογική στήριξη που πρέπει να παρέχεται στα θύματα κακοποίησης και για τον προβληματισμό που υπάρχει αναφορικά με την αύξηση των περιστατικών, ιδιαίτερα σε ανήλικους, αναφέρθηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η Ψυχολόγος – Συνεργάτης του Χαμόγελου του Παιδιού Μαρία Φουσταλιεράκη.

Όπως ανέφερε η κα. Φουσταλιεράκη, στόχος δεν είναι να εκτεθούν πρόσωπα και καταστάσεις αλλά να τονιστεί το αισιόδοξο μέσα από αυτές τις αποκαλύψεις, πως τα παιδιά ότι φρίκη και αν βιώσουν βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να εμπιστεύονται τους ενήλικες είτε είναι γονείς είτε εκπαιδευτικούς και να καταγγείλουν την όποια κακοποίηση βιώνουν. «Βλέπουμε με τα περιστατικά αυτά, ότι η κακοποίηση των παιδιών εκδηλώνεται σε πολλές μορφές, μιλάμε για σωματική, συναισθηματική, λεκτική κακοποίηση των παιδιών αλλά πλέον βρίσκει πρόσφορο έδαφος η κακοποίηση μέσα από το διαδίκτυο. Η ζωή των παιδιών δεν χαρακτηρίζεται ως ανέμελη, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι και αυτό που χρειάζεται είναι να θωρακίσουμε τα παιδιά ώστε να μπορούν να προστατευτούν απέναντι σε κάθε κίνδυνο».

Η κα. Φουσταλιεράκη, επεσήμανε πως το Χαμόγελο του Παιδιού, μέσα από την Εθνική Γραμμή 1056 είναι στη διάθεση κάθε παιδιού 24/24, για συμβουλευτική υποστήριξη και κατευθύνσεις. Εναλλακτικά, υπάρχει το chat 1056 για παιδιά που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μέσω τηλεφωνήματος. «Ανεξάρτητα από τη μορφή της κακοποίησης και από όποιον προέρχεται γιατί συνήθως οι δράστες προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον ή φιλικό του παιδιού και μαζί να βρούμε σε συνεργασία με όλες τις αρχές ένα προστατευμένο περιβάλλον που θα προσφέρει στο παιδί την ασφάλεια και την προστασία από κάθε κίνδυνο».

Κλείνοντας, η κα. Φουσταλιεράκη σημείωσε πως ως οργανισμός το Χαμόγελο του Παιδιού, αναγνωρίζει το σημαντικό έργο της πρόληψης. «Επισκεπτόμαστε σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων για να ευαισθητοποιήσουμε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά. Όσο πιο άμεσα δράσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προλάβουμε πράγματα».

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα