Οι υπογραφές των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για δύο θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου δίνουν τη σκυτάλη στον επόμενο γύρο των παραχωρήσεων που έχουν στο «κάδρο» την Κρήτη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρά τις σημερινές υπογραφές με την ισπανική Repsol και τα ΕΛΠΕ, η συζήτηση επικεντρώνεται στα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν μείνει (για διάφορους λόγους) εκτός από τον πρώτο κύκλο των διαγωνισμών σε Ιόνιο και Κρήτη.
Πρόκειται, κυρίως, για περιοχές νότια της Κρήτης, αλλά αυτή τη φορά για το ανατολικό τμήμα του νησιού, περιοχές δηλαδή που γειτνιάζουν με τα θαλάσσια οικόπεδα που θα παραχωρηθούν στην κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 16 δομές – στόχοι όπου υπάρχουν ισχυρά ευρήματα για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά παραπέμπουν στο γιγαντιαίο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου (σε αυτό ανακαλύφθηκαν ποσότητες της τάξης των 850 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου) και στο κοίτασμα «Καλυψώ» που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η επόμενη κίνηση θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο καθώς θα διαφανεί αν το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί με ανεπίσημες προτάσεις για τα κοιτάσματα της Κρήτης προκαλέσει νέο γύρο διεθνών διαγωνισμών.
Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα και οι υπογραφές για το Ιόνιο (σήμερα) και την Κρήτη (αρχές καλοκαιριού) θα αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο ανατολικό τμήμα της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης.
Σωτήρης Μεταξάς