Υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
του Σωτήρη Μεταξά
Η πρώτη βασική παράμετρος είναι εξόχως πολιτική και αφορά στις πολιτικές ευθύνες. Αφορά σε πελατειακές σχέσεις του κεντρικού κράτους και στους πρωταγωνιστές αυτής της απάτης.
Είπε ο Πρωθυπουργός – “θα ερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά τις περιπτώσεις σύμφωνα με την εσωτερική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφερε να επιτελέσει το έργο αυτό θα το κάνει το κράτος κεντρικά”.
Αναμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα μεταφραστεί αυτό, όχι σε επίπεδο προθέσεων, αλλά σε επίπεδο στοχευμένων κινήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό και με την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανεπάρκεια του κράτους, για τις χρόνιες παθογένειες και για συμπεριφορές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές πρέπει να συνοδευτεί από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τα “κακώς κείμενα”.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά στην εξυγίανση και στην επιστροφή των χρημάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σύσταση αυτής της ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή στελεχών της οικονομικής αστυνομίας και της ΑΑΔΕ. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να υπάρξει καταλογισμός σε όσους πήραν αχρεωστήτως καταβληθείσες αγροτικές επιδοτήσεις.
Αυτό είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την κυβέρνηση. Στοίχημα τόσο πολιτικό όσο και κοινωνικό για το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Δεν είναι όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι απατεώνες.
Για τα υγιή κύτταρα στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει οι απατεώνες, πέρα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, να επιστρέψουν τα χρήματα των επιδοτήσεων.
Πρόκειται εξάλλου για χρήματα από την ίδια πίτα της ενιαίας ενίσχυσης. Για κάθε απατεώνα που έπαιρνε παράνομες επιδοτήσεις, κάποιος άλλος που λειτουργούσε νόμιμα έπαιρνε λιγότερα χρήματα.
Το τρίτο σκέλος έχει να κάνει με τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σκανδάλου στις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ στην Ελλάδα.
Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και κάποιες διαρροές από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα υποστεί μεγάλο χρηματοδοτικό ψαλίδισμα στις κοινοτικές ενισχύσεις, πλήττει αφενός την αξιοπιστία της χώρας, κυρίως όμως δημιουργεί αρνητικές συνθήκες διαπραγμάτευσης ενόψει της νέας ΚΑΠ.