Πλήρη συμφωνία στις βασικές παραμέτρους του «Ηρακλή ΙΙ» – συνολικό χαρτοφυλάκιο, διάρκεια, ποσό εγγυήσεων και προθεσμίες διαπραγμάτευσης – υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε το συνολικό χαρτοφυλάκιο των προς τιτλοποίηση δανείων να διαμορφωθεί στα 30 με 32 δισ. ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιτύχουν – ει δυνατόν και εντός του 2021 – μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όσον αφορά στο ποσό των εγγυήσεων, αυτό αναμένεται να «αγγίξει» τα 12 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια του νέου προγράμματος δεν θα ξεπερνά τους 18 μήνες. «Ο ‘Ηρακλής ΙΙ’ θα ‘τρέξει’ από τις 11 Απριλίου έως και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στο newmoney, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι το επίσημο αίτημα της παράτασης να σταλεί στην Κομισιόν το αργότερο έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, με τους Ευρωπαίους να έχουν ένα περιθώριο περίπου τεσσάρων εβδομάδων για να δώσουν το «πράσινο φως».
Αναφορικά με τις βελτιώσεις, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Αυτές που πρέπει να λάβουν και την έγκριση των θεσμών, όπως, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος στους servicers που μπορεί να φθάσει και τους 36 μήνες (σ.σ. από τους 24 μήνες σήμερα) σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του business plan. Υπενθυμίζεται ότι βάσει Νόμου εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή. Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων. Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται κατά τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε δικό του πταίσμα.
- Αυτές που είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. «Δεχόμαστε το reporting να γίνεται σε τριμηνιαία και όχι σε μηνιαία βάση», εξηγούν χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα της απαλλαγής των ακινήτων, τα οποία διακρατούνται στα SPVs, από τον ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται πως θα συζητηθεί σε πρώτη φάση, με τις ίδιες πηγές να μην αποκλείουν η σχετική πρόβλεψη να υπάρξει σε δεύτερο χρόνο, ενώ θετική ήταν η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, μεταξύ των οποίων η απόκτηση από τους servicers των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, ώστε να μπορούν στη συνέχεια, να τα μεταπωλούν, φέρνοντας πιο κοντά τους στόχους της ανάκτησης.
Στο… περίμενε για έγκριση τρεις αιτήσεις τραπεζών
Τουλάχιστον τρεις τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Πειραιώς – βρίσκονται στον προθάλαμο του υπουργείου Οικονομικών, για να λάβουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον «Ηρακλή».
Αυτός είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει το ζήτημα της επέκτασης του επίμαχου μηχανισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την Εθνική Τράπεζα, η οποία ήταν και η τελευταία που κατέθεσε αίτηση, ζητώντας εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 3,31 δισ. ευρώ, του project Frontier, αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζουν και άλλες.
Υπενθυμίζεται πως «ποδαρικό» στον μηχανισμό έκανε η Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε πρώτη την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, μειώνοντας τον δείκτη «κόκκινων» δανείων από το επίπεδο του 33% που ήταν τον Ιούνιο του 2019 στο 15% σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα προτίθεται να εντάξει στον μηχανισμό ακόμη μία τιτλοποίηση, ύψους έως πέντε δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι, νωρίτερα από το 2022 μονοψήφιο ποσοστό στο προβληματικό χαρτοφυλάκιό της.
Στο μεταξύ, θέμα ημερών φαίνεται πως είναι και η ολοκλήρωση του deal της Alpha Bank με την Davidson Kempner για το project Galaxy. Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion (SPV I), Galaxy II (SPV II) και Galaxy IV (SPV IV), μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, ενώ οι Αμερικανοί θα αποκτήσουν και την νέα Cepal, με σύνολο δανείων υπό διαχείριση άνω των 33 δισ. ευρώ. Με τη συναλλαγή, ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα υποχωρήσει από 43% τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 23%, ενώ στα σχέδιά της φέρεται να είναι η συμμετοχή και με ακόμη μία τιτλοποίηση πέριξ των οκτώ δισ. ευρώ.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς ήδη «τρέχει» δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: α) το project Phoenix (δύο δισ. ευρώ) που περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών, με τη μέση αξία να υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ και β) το project Vega (πέντε δισ. ευρώ) που αφορά σε 18.000 οφειλέτες, με 53.000 δάνεια, το 70% των οποίων είναι καταγγελμένα και φέρουν εγγυήσεις σε 43.000 ακίνητα. Με τον τρόπο, ο δείκτης NPEs θα μειωθεί από 47% σήμερα σε 30% μέχρι το τέλος του έτους, με την διοίκηση της τράπεζας να σχεδιάζει ακόμη δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ εκάστη.
Πηγή: newmoney.gr