Ο δείκτης ικανοποίησης των επισκεπτών της Αθήνας που κατέγραψε πέρυσι 7,9 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, δείχνει μεν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια προβλήματα ωστόσο της πόλης είτε για τους επισκέπτες είτε, πολύ περισσότερο για τους κατοίκους, παραμένουν.
Τα στοιχεία από την ετήσια «Ερευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών» από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την εταιρεία GBR Consulting, βαθμολογούν με ένα 8,3/10 την Αθήνα συνολικά ως προορισμό, με τον πολιτισμό και τη συμπεριφορά των κατοίκων της να παίρνουν την πρωτιά, όχι όμως και η δημόσια καθαριότητα, η κατάσταση στους δρόμους, στις πλατείες και τα πεζοδρόμια.
«Το θέμα των υποδομών της πόλης είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί είναι το Α και το Ω για κατοίκους και επισκέπτες», σχολίασε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος της ΕΞΑ κ. Ευγένιος Βασιλικός.
Παρά το γεγονός ότι οι γενικές αξιολογήσεις ικανοποίησης παραμένουν σταθερές, ορισμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας υστερούν σε σχέση με τα μέσο όρο της πόλης, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
«Στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, την πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Θεάτρου, η εικόνα δεν είναι τόσο καλή. Η αίσθηση ασφάλειας επηρεάζεται όχι μόνο από την εγκληματικότητα αλλά και από την καθαριότητα και την παρουσία χρηστών ναρκωτικών», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στέφαν Μέρκενχοφ, από την GBR Consulting. Η κατάσταση των πεζοδρομίων και των πλατειών είναι ιδιαίτερα προβληματική σε πολλές περιοχές, εφιστώντας την προσοχή για αναβάθμιση. Οι αξιολογήσεις προσβασιμότητας αντικατοπτρίζουν αυτά τα προβλήματα, με τους ερωτηθέντες να την βαθμολογούν με 6,1 στα 10 συνολικά, ενώ εκείνοι με ειδικές ανάγκες προσβασιμότητας την αξιολόγησαν ακόμα χαμηλότερα, με 5,1 στα 10.
Αντίστοιχα ζητήματα προτάσσουν και οι κάτοικοι της πόλης βάσει έρευνας που πραγματοποίησε το αεροδρόμιο της Αθήνας σε ένα δείγμα άνω των 1.000 ατόμων προς το τέλος του 2024: Όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας του αεροδρομίου, κ. Μαριπόλα Κώτση τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Αττικής είναι κατά σειρά η κίνηση στους δρόμους και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, οι κακοί δρόμοι και υποδομές και στην τρίτη θέση έρχεται η ασφάλεια, ενώ σε σχέση με τον τουρισμό και το αν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στην 15η θέση. Σε έτερη έρευνα που έγινε σε κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας το τοπ 3 των ζητημάτων που απασχολούν είναι οι κακοί δρόμοι και υποδομές, οι ελλιπείς υπηρεσίες υγείας και η κίνηση στους δρόμους/ έλλειψη χώρων στάθμευσης, ενώ το θέμα της μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών έρχεται στην 6η θέση. «Εκεί όπου εντοπίζεται το θέμα της μεγάλης συγκέντρωσης είναι στα νησιά, ενώ σε κάποιες περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία και την ηπειρωτική Ελλάδα μάλλον οι κάτοικοι αναζητούν περισσότερους τουρίστες», αναφέρθηκε σχετικά.
Τα θετικά
Από την άλλη πλευρά, η φιλική στάση των ντόπιων επηρεάζει σημαντικά την αντίληψη των επισκεπτών για την ασφάλεια: Στην Αθήνα, η τοπική φιλοξενία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της πόλης, δεύτερη μετά την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, που βαθμολογείται με 9 στα 10.
Επιπλέον αξιολογείται θετικά το γεγονός ότι πλέον περισσότεροι επισκέπτες της πόλης γνωρίζουν τη θάλασσα της Αττικής και τα νησιά του Αργοσαρωνικού: « Το 2017 μόλις ένα 40%- 45% γνώριζε ότι είχαμε Ριβιέρα και παραλίες ενώ τώρα 1 στους 2 επισκέπτεται αυτές ακριβώς τις περιοχές. Αυτό είναι πολύ θετικό για το μέλλον, ωστόσο τα νησιά έχουν ανάγκη προβολής ακόμη», ανέφερε ο κ. Βασιλικός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει παράλληλα να προωθηθούν και εναλλακτικοί προορισμοί στην ηπειρωτική χώρα.
Η δημοτικότητα της χώρας και η φήμη είναι εξαιρετική για το καλοκαίρι και είναι λίγο χαμηλότερα το χειμώνα και «σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε για να αυξήσουμε και την κίνηση τη χειμερινή περίοδο», αναφέρθηκε από τους φορείς της πόλης.
Η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ επεσήμανε μεν το ρεκόρ του «Ελευθέριος Βενιζέλος» πέρυσι με αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 13% και αύξηση κατά 12% έναντι του 2023 όσον αφορά τους ξένους επισκέπτες της πόλης «ωστόσο έχουμε φτάσει σε κάποια- υψηλά- επίπεδα όπου η πρόκληση είναι να τα διατηρήσουμε και να τα αυξήσουμε».
Όσον αφορά αυτά που ξοδεύουν οι τουρίστες στην Αθήνα, η ημερήσια δαπάνη ανά άτομο το 2024 κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη διετία 2022- 2023, ήτοι τα 123 ευρώ, έχοντας πάντως αυξηθεί σε σχέση με τα 115 ευρώ του 2019.