Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
23.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι συνεργασίες με τοπικούς συνδέσμους στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ΣΕΒ για την περιφερειακή ανάπτυξη

Πρέπει να διαβάσετε

Κωνσταντίνος Μπίτσιος
Κωνσταντίνος Μπίτσιος
Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ
O Κωνσταντίνος Μπίτσιος είναι Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ

Οι συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα ο ΣΕΒ με τον Σύνδεσμο Εγκατεστημένων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου (ΣΕΒΠΗ) και με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), έχουν ως στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών μας δεσμών και σχέσεων.

Είναι συμφωνίες συνεργασίας και κοινών στόχων για τα προβλήματα των επιχειρήσεων της βιομηχανικής περιοχής του Ηρακλείου, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και για την από κοινού προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τις βιομηχανίες και την επιχειρηματικότητα της Κρήτης.

Η ενίσχυση της συνεργασίας του ΣΕΒ με τους περιφερειακούς και τους εξαγωγικούς συνδέσμους εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσης, ώστε να ενώσουμε δυνάμεις για το καλό της επιχειρηματικότητας και της πατρίδας μας. Οι προτεραιότητες μας είναι ταυτόσημες!

Οι χώρες που διαθέτουν ισχυρή βιομηχανία και εξωστρέφεια, αντέχουν περισσότερο στις κρίσεις, δημιουργούν πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και φυσικά βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής καινοτομίας. Γι’ αυτό και στον ΣΕΒ έχουμε θέσει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας από το σημερινό 8,8% στο 12% του ΑΕΠ.

Πριν από λίγες μέρες, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, εκ μέρους 20 βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία τον καλεί να στηρίξει τη βιομηχανία και να τη θέσει ως βασική προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται στο κοινό κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ευρώπης αλλά και στις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής

Αυτός ο φιλόδοξος εθνικός στόχος, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν στην προσπάθεια αυτή δε συμμετάσχει ενεργά το παραγωγικό δυναμικό ολόκληρης της χώρας. Για τον ΣΕΒ, η εθνική ανάπτυξη και σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις περνάει μέσα από την ανάπτυξη κάθε περιφέρειας.

Η Κρήτη, αποτελεί ένα μοναδικό παραγωγικό οικοσύστημα καθώς συνδυάζει εξαιρετική πρωτογενή παραγωγή, τεχνολογικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Όμως, η μεταποιητική βιομηχανία στην Κρήτη, πρέπει να ενισχυθεί για να μπορέσει να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα φέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Αναφέρομαι, στις υποδομές, στην ηλεκτρική διασύνδεση, στο βόρειο οδικό άξονα.

Από τον περασμένο Αύγουστο, μπήκαμε μεν σε μια νέα εποχή αλλά η οικονομία αναζητά ακόμα την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα, πρέπει να διαμορφώσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της.

Η οικονομία μας, πρέπει ν’ αλλάξει από οικονομία της κατανάλωσης και των εισαγωγών σε οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών με ένα άλλο μίγμα πολιτικής.  Οι προϋποθέσεις, είναι συγκεκριμένες: να διατηρήσουμε την πολιτική και τη δημοσιονομική σταθερότητα και να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους και της οικονομίας. Να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις και στην εργασία που συνθλίβουν την επιχειρηματικότητα. Εν ολίγοις, το ζητούμενο, είναι η Ελλάδα να δείξει ένα σύγχρονο, αισιόδοξο δυναμικό ευρωπαϊκό πρόσωπο.

Ο παραγωγικός της ιστός, αποτελεί καίριο αναπτυξιακό πυλώνα, για να φτάσουμε εκεί. Ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους φορείς του νησιού είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στόχος, δεν είναι μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων αλλά η εκταμίευση, η απόδοση και η αποδοτικότητα για τις επιχειρήσεις. Τα μεγάλα αναγκαία έργα υποδομών (π.χ. η ηλεκτρική διασύνδεση, η συντήρηση και επέκταση του ΒΟΑΚ, η διαχείριση της υδροδότησης κυρίως της ανατολικής Κρήτης, λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα, το εμπορικό λιμάνι του Τυμπακίου, το αεροδρόμιο Καστελίου) προϋποθέτουν και ευρωπαϊκούς πόρους για να ολοκληρωθούν, τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Πρέπει επίσης, να ξαναδούμε, με την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά ενίσχυσης σε όλη τη χώρα ώστε να αντικατοπτρίζουν τη μείωση του ΑΕΠ ως συνέπεια της κρίσης. Τέλος, πρέπει να προβλεφθούν νέα εργαλεία χρηματοδότησης πέρα από τις επιχορηγήσεις: κίνητρα, άτοκα δάνεια και ανακυκλούμενη χρηματοδότηση.

Όμως, έχουμε και τα κοινά προβλήματα, όλων επιχειρήσεων, είτε είναι εγκατεστημένες στην περιφέρεια είτε στην Αθήνα. Το καίριο θέμα της ενέργειας αλλά και ζητήματα, όπως η παραγωγική μεγέθυνση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι κατά 50% λιγότερο παραγωγικές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Έχουν επίσης, περιορισμένη συνεργασία με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που μπορούν να τους προσφέρουν σταθερό κύκλο εργασιών, τεχνογνωσία και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Τους επόμενους μήνες, εκπρόσωποι της διοίκησης και στελέχη του ΣΕΒ θα επισκεφθούμε την Κρήτη για να εξετάσουμε μαζί σας τις ειδικότερες πτυχές των αναπτυξιακών προκλήσεων του νησιού. Επιπλέον, θα είναι ευκαιρία αλληλοενημέρωσης στα σημαντικά προβλήματα που μας απασχολούν: εργασιακά, φορολογικά, πλαίσιο αδειοδοτήσεων. Οφείλουμε την περίοδο αυτή, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να πολλαπλασιάσουμε το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Κρήτης και να καλύψουμε συνολικά, το έλλειμμα ανάπτυξης στην πατρίδα μας.

Άλλα Πρόσφατα