Η παραγωγή και η παραγωγική ικανότητα σε πετρέλαιο του Ιράκ ενδέχεται να φθάσουν στο ανώτατο επίπεδό τους χάρη σε μια αύξηση της τάξεως του 25% περίπου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει πως υπολείπονται των στόχων του 2027, τερματίζοντας μια μακροχρόνια φιλοδοξία που είχε το Ιράκ, να ανταγωνιστεί τη Σαουδική Αραβία, τη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ με τη μέγιστη παραγωγή εντός του συνασπισμού.
Οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες στέρησαν στο Ιράκ την ευκαιρία να επενδύσει στην αύξηση της παραγωγής πιο γρήγορα. Καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, σημαίνει ότι η Βαγδάτη μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να εξαργυρώσει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια βαρέλια που έχει στο υπέδαφός της, ακόμη και με τις προσπάθειες του νέου υπουργού Ενέργειας της χώρας, που επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις. Από το 2016 η παραγωγή του Ιράκ έχει σταματήσει στα περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Στο παρελθόν, η παραγωγική ικανότητά του είχε αυξηθεί γρήγορα διότι άνοιξε τις πύλες του κλάδου το 2009 και οι διεθνούς βεληνεκούς όμιλοι πετρελαιοειδών ανανέωσαν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας. Ωστόσο, η αύξηση παραγωγής επιβραδύνθηκε εν μέρει επειδή το Ιράκ συμφώνησε να την περιορίσει ως απόρροια συμφωνίας για την πολιτική προσφοράς με τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χαγιάν Αμπντέλ-Γκανί, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, σχεδιάζει να επικαιροποιήσει τις στρατηγικές παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες, ενώ θα συμμορφώνεται με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ, Ασίμ Τζιχάντ. Είναι πολύ νωρίς για τη νέα κυβέρνηση να μιλήσει για οποιεσδήποτε σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου της χώρας εκτός της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, σημείωσε ο Τζιχάντ. Βάσει των όρων της συμφωνίας, ο στόχος παραγωγής του Ιράκ είναι 4,43 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τον Δεκέμβριο.
Ως αποτέλεσμα, το Ιράκ έχει στρέψει την προσοχή του στους τομείς διύλισης και φυσικού αερίου, ενώ μείωσε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στον τομέα του πετρελαίου, ανέφεραν στο Reuters αναλυτές της FGE και της Rystad Energy. Αναφορικά με τον τομέα του πετρελαίου, η χώρα έχει επανειλημμένα καθυστερήσει να επιτύχει τον στόχο της δυναμικότητας των 7-8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, εν συγκρίσει με τα σημερινά 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η προηγούμενη κυβέρνηση δήλωσε πέρυσι ότι ήλπιζε να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα έως το 2027.
Ορισμένοι σύμβουλοι της ενεργειακής βιομηχανίας προβλέπουν ότι το Ιράκ μπορεί να μην φτάσει ποτέ τους στόχους. Η παραγωγική ικανότητα θα εκτιναχθεί στα ύπατα επίπεδα των 6,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως το 2028, προτού αρχίσει να μειώνεται, δήλωσε ο Ιμάν Νασερί, διευθύνων σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή της FGE.
Η πολιτική, η ασφάλεια και το επενδυτικό περιβάλλον συνέβαλαν στο να αποτρέψουν το Ιράκ από το να ωθήσει την παραγωγή του υψηλότερα από αυτό το επίπεδο, όπως τόνισε. «Πιστεύουμε ότι ο σημερινός στόχος του Ιράκ φαίνεται δύσκολος, αν όχι αδύνατος να επιτευχθεί», είπε ο Ιμάν Νασερί εν κατακλείδι.
Η Rystad Energy ανέμενε ότι η παραγωγή θα περιοριστεί στα 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027 ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην αύξησή της και επειδή τα έργα που είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωσή της δεν προχωρούν.
(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)