Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι “Πράσινες Ψυχούλες” καμιά φορά σκοτώνουν

Πρέπει να διαβάσετε

Οι “Πράσινες ψυχούλες” είναι μια η έκφραση που “παίζει” πολύ τελευταία στους κύκλους των οικολογικά ευαίσθητων συμπολιτών μας.
Δηλαδή μετά τα ζωάκια συντροφιάς (σκύλους,γάτες),τα εξημερωμένα ζωάκια (πρόβατα,κατσίκια,κοτούλες,γαϊδουράκια,άλογα,βόδια),τα μη εξημερωμένα (ποντίκια,πουλιά,φίδια,ερπετοειδή κτλ) τώρα φτάσαμε να θεωρούμε ότι και τα δέντρα έχουν …”ψυχούλα”.

Σημειώνουμε εδώ ότι φιλοσοφικά και θεολογικά μόνο ο άνθρωπος έχει ψυχή.
Λέω “φιλοσοφικά” γιατί ως γνωστόν η ψυχή είναι μια αφηρημένη έννοια και εν πολλοίς αμφισβητούμενη, αφού ούτε την βλέπει ο άνθρωπος, ούτε την ύπαρξη (ή ανυπαρξία) της αντιλαμβάνεται.
Σαν έννοια όμως επινοήθηκε για να διαχωρίσει υπαρξιακά το είδος μας από όλα τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη,σε έναν ανθρωποκεντρικό κατά βάση πολιτισμό, που προφανώς πια τείνει να εκλείψει.

Μετα-ανθρωποκεντρισμός

Στον μετα-ανθρωποκεντρικό αυτό πολιτισμό που ζούμε σήμερα,υπάρχει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που θεωρεί ότι ο άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στο περιβάλλον.
Δεν πρέπει να “εκμεταλλεύεται” τα εξημερωμένα ζωάκια που ζουν γύρω του -χωρίς να τίθεται φυσικά το ερώτημα του τι θα απογίνουν αυτά έτσι και ο άνθρωπος σταματήσει να τα εκτρέφει και να τα προσέχει,αλλά εκτός από τα ζώα δε έχει δικαίωμα ούτε να “σκοτώνει” ή να “ακρωτηριάζει” τα δέντρα γιατί και αυτά είναι όντα με “ψυχούλα”.


[Eικόνα: “Φονικές” παρεμβάσεις του Δήμου,που “σκότωσαν” τα αλμυρίκια στην ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.(2021)]

Την “ψυχούλα” δεν την αναφέρω τυχαία.
Δεν ξέρω αν θυμάστε τα περίφημα “αλμυρίκια” στην ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Ηράκλειο και το χαμό που είχε γίνει τότε στην προοπτική του να κοπούν από το Δήμο,γιατί “και αυτά είχαν ψυχούλα”.
Ή αν θυμάστε τον ακόμη μεγαλύτερο χαμό στην ανάπλαση του Πάρκου Γεωργιάδη,που πάλι κάποιοι αντιδρούσαν γιατί θα “πέθαιναν” μερικά δέντρα στο βωμό των έργων.
Όπως καταλάβατε τα δέντρα για κάποιους συμπολίτες μας είναι έμψυχα όντα.
Και φυσικά έχουν…δικαιώματα. Μάλλον περισσότερα από αυτά των ανθρώπων.

Τραγωδία στη Δημοκρατίας

Αυτό που έγινε στη Λεωφόρο Δημοκρατίας τις προάλλες είναι ο ορισμός της Τραγωδίας:
Ένας άνθρωπος κινείται με το μηχανάκι του κανονικά στον δρόμο και από το πουθενά του πέφτει ένα δέντρο στο κεφάλι και τον σκοτώνει!
Τι να σχολιάσει κάποιος σε αυτή την ιστορία;
Χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση να συγκαλυφθούν οι όποιοι υπεύθυνοι, αφήνουμε την υπόθεση να την κρίνουν τα δικαστήρια.
Δε θα αποδοθεί δικαιοσύνη με άρθρα και posts στα social media.

Το γεγονός λοιπόν αυτό καθεαυτό δε θα το κρίνουμε εμείς.
Εμείς μπορούμε να κρίνουμε τις νοοτροπίες και τις προτεραιότητες του σύγχρονου ανθρώπου, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Το ότι οι νέοι πια θεωρούν ότι το ζώο και το φυτό έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους ανθρώπους στις πόλεις που οι άνθρωποι έχουν φτιάξει.

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τις κοινότητες του,για να προστατευτεί από την άγρια Φύση,αφού μόνος του στο φυσικό περιβάλλον ήταν σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να επιβιώσει, έφτασε στον 21ο αιώνα για να θεωρεί ότι όλα τα πλάσματα της Φύσης έχουν περισσότερα δικαιώματα από τον ίδιο μέσα στις πόλεις και τις κοινότητες,που εκείνος δημιούργησε.

Αντιδράσεις

Κόβονται τα δέντρα;
Αντιδράσεις γιατί κόβονται ή κλαδεύονται τα δέντρα αφού “έχουν ψυχούλα και αυτά και πονάνε”.
Αντιδράσεις γιατί δεν πρέπει να “φυλακίζονται” τα αδέσποτα σκυλιά, ακόμη και αν επιτίθενται σε ανθρώπους.Γιατί “τους στερείται η ελευθερία”.
Αντιδράσεις γιατί τα “γαϊδουράκια της Σαντορίνης” (που είναι στην πραγματικότητα μουλάρια) κάνουν αυτό που έκαναν χιλιάδες χρόνια,δηλαδή μεταφέρουν στη ράχη τους ανθρώπους. “Έχουν δικαιώματα κι αυτά”. Μήπως να τα ασφαλίσουν στον ΕΟΠΥΥ;
Αντιδράσεις γιατί κάποιοι τρώμε το κρέας των ζώων (καμία φυσικά αντίδραση για τα πειράματα που κάνουν πάνω στα ζωάκια οι φαρμακευτικές εταιρίες-εκεί μάλλον τα συμφέροντα δεν αφήνουν τις…αυθόρμητες αντιδράσεις των ακτιβιστών).
Αντιδράσεις γιατί δε θέλουμε τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων, αντιδράσεις όμως και για την εγκατάσταση των ΑΠΕ…

Αντιδράσεις γενικά.
Αλλά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ζητάμε την “παραδειγματική τιμωρία” των υπευθύνων, που κι αυτοί με τη σειρά τους έχουν ευθύνη γιατί δεν κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν φοβούμενοι τις αντιδράσεις και το εκλογικό κόστος.
Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή.


[Φωτό: “Bleeding Trees”-Τα δέντρα που…ματώνουν.Μια καινούργια οπτική]

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα