Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι πυροσβέστες και τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει η Ελλάδα σε αριθμούς – Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις φωτιές

Πρέπει να διαβάσετε

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και μαζί τους αυξάνεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει κάποια φωτιά. Η ξηρασία, που πλήττει την Ευρώπη, κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο και να εξηγούν πως ειδικά τους φετινούς θερινούς μήνες οι πυρκαγιές μπορεί να γίνουν ιδιαιτέρως επικίνδυνες.

Η αντιπυρική περίοδος του 2023 στην Ελλάδα άρχισε και επίσημα από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η προετοιμασία και ο στρατηγικός σχεδιασμός ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα από ποτέ δίνοντας έμφαση στο νέο δόγμα Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα σε συνδυασμό με την Άμεση Απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

Πόσο έτοιμοι όμως είμαστε φέτος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Ποιες και πόσες είναι οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που θα «ριχτούν» στη «μάχη» της κατάσβεσης; Πόσο είναι το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα για τις φωτιές;

Το Newsbeast απευθύνθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίαςώστε να ενημερωθεί για τα όσα ισχύουν τη φετινή αντιπυρική περίοδο, έμαθε τις ακριβείς δυνάμεις που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα αλλά και πόσα θα είναι τα μισθωμένα εναέρια μέσα τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2023.

«Η προετοιμασία και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα»

Όπως μας επισημαίνουν από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η προετοιμασία και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα από ποτέ δίνοντας έμφαση στο νέο δόγμα Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα σε συνδυασμό με την Άμεση Απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία πέρυσι.

Ειδικότερα, η πρώτη σχετική σύσκεψη με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς πραγματοποιήθηκε στις 27/01/2023 και έκτοτε πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις. Σκοπός, ήταν η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών. Μία συνεργασία-κλειδί για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση κάθε πρόκλησης.

Πόσα οχήματα και πόσο ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει η Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Στη διάθεση της χώρας μας φέτος για τις φωτιές βρίσκονται 1.961 υδροφόρα οχήματα, 228 ειδικά οχήματα και 1.262 βοηθητικά.

Παράλληλα το δυναμικό της Ελλάδας για την κατάσβεση πυρκαγιών στελεχώνεται από 1.551 αξιωματικούς γενικών καθηκόντων και 292 αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων. Από αυτούς οι 125 αποφοίτησαν από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στις 24 Μαρτίου 2023 και είναι πτυχιούχοι οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, μετεωρολόγοι, νομικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, καθώς και πτυχιούχοι κλάδων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα οι πυροσβέστες, υπαξιωματικοί και πυρονόμοι γενικών καθηκόντων ανέρχονται σε 9.368 ενώ οι πυροσβέστες, υπαξιωματικοί και πυρονόμοι ειδικών καθηκόντων σε 58. Η Ελλάδα διαθέτει 500 επταετείς Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) και 2.399 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

Η δύναμη των εποχικών είναι 2.500 ενώ στη λήξη της σύμβασής τους στις 31/10/2022 είχαμε 2.428. Την 1η Μαΐου 2023 επαναπροσλήφθηκαν 2.365 και ακολούθως εκδόθηκε η σχετική διαταγή για την κάλυψη των κενών θέσεων ενώ περισσότεροι από 4.000 είναι εθελοντές.

Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μας αναφέρουν πως «η Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα που υλοποίησε με επιτυχία πέρυσι το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης (pre-positioning pilot project 2022) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Φέτος, για 2η συνεχόμενη χρονιά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα pre-Positioning 2023, και αναμένεται να φιλοξενηθούν στη χώρα μας περισσότεροι από 180 πυροσβέστες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία) κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Την περασμένη εβδομάδα εκδήλωσε ενδιαφέρον και η Μάλτα».

Περισσότερα από πέρυσι τα μισθωμένα εναέρια μέσα

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, πέραν του εθνικού εναέριου στόλου που βρίσκεται σε καθημερινή ετοιμότητα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και η ανάπτυξη στις κύριες επιχειρησιακές βάσεις της Επικράτειας των εναερίων μέσων τα οποία μισθώθηκαν μέσω του διεθνή ανοιχτού διαγωνισμού της NSPA.

Ειδικότερα, τη φετινή χρονιά η ανάπτυξη των μισθωμένων μέσων ξεκίνησε στη χώρα μας νωρίτερα από ποτέ και συγκεκριμένα με την έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου στις αρχές Μαΐου (πέρυσι τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου), θα κλιμακώνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί πριν εισέλθουμε στην «καρδιά» της Αντιπυρικής περιόδου.

Τα μισθωμένα εναέρια μέσα εφέτος αναμένεται να είναι 52 (από 44 πέρυσι), με τον προγραμματισμό για το 2023 να έχει επιτευχθεί στο 100%.

«Αυξήθηκε η τακτική επιχορήγηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων από τα 18,5 εκατ. ευρώ στα 25 εκατ.»

Παράλληλα φέτος, σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ, αυξήθηκε η τακτική επιχορήγηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων από τα 18,5 εκατ. ευρώ στα 25 εκατ. και η εκταμίευση των ποσών αυτών έγινε τον Μάρτιο, νωρίτερα από ποτέ.

Συμπληρωματικά, 60 Δήμοι της χώρας που βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες -ανάμεσα στους οποίους και ο Διόνυσος- κηρύχθηκαν με απόφαση ΓΓΠΠ (ΑΔΑ: 9ΔΥ546ΝΠΙΘ-5Σ2) σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, με στόχο -μεταξύ άλλων- να διευκολυνθούν προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο δρομολόγησης και ανάληψης προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας για την αντιπυρική τους θωράκιση.

Στη «μάχη» για τις φωτιές και φέτος οι Χάρτες Πρόβλεψης

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Οι κατηγορίες κινδύνου που θα αποτυπώνονται στον Χάρτη είναι οι εξής:

  • Πράσινο – Χαμηλή
  • Μπλε – Μέση
  • Κίτρινο – Υψηλή
  • Πορτοκαλί – Πολύ υψηλή
  • Κόκκινο – Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα